09 iul. 2018 | 10:10

Kovesi, revocată de Iohannis. Cum s-a asigurat președintele că ajunge la al doilea mandat

Generalist
Kovesi, revocată de Iohannis. Cum s-a asigurat președintele că ajunge la al doilea mandat

Klaus Iohannis a decis să o revoce pe Laura Codruța Kovesi din funcția de procuror-șef la DNA. În felul acesta, Iohanni s-a asigurat că va putea ajunge la al doilea mandat de președinte al României.

Iohannis s-a temut de suspendarea promisă de coaliția de guvernare PSD-ALDE, condusă de Dragnea și Tăriceanu. Aceștia urmau să decidă în cursul zilei de 9 iulie dacă demarează sau nu procedura de suspendare a președintelui, dacă acesta nu anunță mai repede o decizie cu privire la viitorul conducerii Direcției Naționale Anticorupție. Iar procedura ar fi fost declanșată dacă președintele n-ar fi respectat hotărârea Curții Constituționale.

Mulți văd în revocarea lui Kovesi o grea lovitură dată Justiției (din nou) în România.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a încercat încă din luna februarie să scape de Kovesi din fruntea DNA. El a prezentat atunci un raport de 36 de pagini cu 20 de puncte care punctează 20 de „categorii de acte şi fapte” din perioada februarie 2017 – februarie 2018, pe care i le impută şefei DNA.

Biziday precizează că Tudorel Toader a susţinut că în cazul anchetei declanşate după adoptarea OUG 13, DNA şi-a atribuit o competenţă pe care în fapt nu o are, respectiv de a aprecia oportunitatea emiterii unui act normativ, şi că prin declanşarea unei ample anchete penale, care s-a concretizat în descinderi la Ministerul Justiţiei, ridicare de acte, s-a creat o stare de tensiune şi de presiune psihică, iar Guvernul a fost blocat în activitatea de legiutor. Toader a mai susţinut că şefa DNA a continuat să încalce Constituţia prin anchetarea hotărârilor de Guvern în cazul Belina.

Iohannis anunța pe 16 aprilie și apoi, și cu alte ocazii, că nu va da curs provocării PSD-ALDE a o revoca pe Kovesi, despre care se spune că și-a făcut în mod constituțional datoria, pe motiv că acele argumente imputate de Toader nu l-au convins. Se pare că revocarea a fost destul de convingătoare.

Toader l-a acuzat pe Iohannis că a blocat procedura de revocare la jumătatea drumului, cu toate că, spune el, legea nu îi oferă preşedintelui posibilitatea de a accepta propunerea ministrului Justiţiei de revocare a procurorilor din funcţii de conducere, ci obligaţia. În plus, Iohannis ar fi trebuit să invoce motive de nelegalitate pentru refuzul său, iar pentru asigurarea simetriei actului juridic, soluţia de refuz trebuia să se finalizeze tot printr-un decret.

Iohannis o revocă pe Kovesi dar ne asigură că va continua lupta contra corupției

Revocarea Laurei Codruța Kovesi nu a fost anunțată direct de către Iohannis, ci prin intermediul purtătoarei sale de cuvânt, care a susținut o declarație de presă.

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, consideră că România nu poate face pași înapoi de la statutul de țară în care domnește legea și în care supremația Constituției este respectată. În România, lupta împotriva corupției nu trebuie să fie diminuată ori blocată în niciun fel. Dimpotrivă, trebuie să continue. Niciuna dintre instituțiile implicate în lupta împotriva corupției  nu trebuie să fie supusă presiunilor sau încercărilor de decredibilizare.

Președintele Klaus Iohannis subliniază că România este și trebuie să rămână un stat de drept. Statul de drept, ca și democrația autentică, se manifestă zi de zi, prin decizia și alegerea fiecărui cetățean de a respecta, mai presus de orice, Constituția și legile acestei țări. O abatere de la acest principiu ar însemna, de fapt, o lovitură și o diminuare a statului de drept.

Într-un stat de drept, hotărârile Curții Constituționale trebuie, toate, respectate. Tocmai de aceea, judecătorilor constituționali le revine responsabilitatea uriașă ca, în asigurarea supremației Constituției, să nu se îndepărteze de la spiritul acesteia, care se fundamentează pe tradițiile democratice ale poporului român și pe idealurile Revoluției din Decembrie 1989.

Însă, hotărârile Curții Constituționale trebuie respectate și aplicate nu numai de către Președintele României, ci și de majoritatea politică, o majoritate care decide modificări legislative cu impact major asupra statului de drept.

Prin Decizia nr. 358/2018 Curtea Constituțională a decis, și citez aici: Președintele României urmează să emită decretul de revocare din funcție a procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție, doamna Laura Codruța Kövesi.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a afirmat constant, că respectă Constituția și legile țării și a acționat permanent în acest sens. Prin urmare, în executarea deciziei Curții Constituționale nr. 358/2018, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat, astăzi, decretul de revocare  a doamnei Laura Codruța Kövesi din funcția de  procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, subliniază că lupta împotriva corupției nu trebuie, în niciun caz, abandonată sau încetinită. Corupția afectează viața fiecărui cetățean și dezvoltarea României. Banul public nu poate fi folosit în interes personal sau de grup, iar deturnarea resurselor publice și blocarea luptei anticorupție se traduce prin lipsa de spitale, școli, autostrăzi, administrație publică eficientă.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, atrage atenția că, indiferent de numele procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție, această instituție are obligația să-și continue activitatea în mod profesionist, la cel mai înalt nivel de performanță”, a declarat, potrivit Digi24, Mădălina Dobrovolschi, purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale.