08 iul. 2018 | 18:18

Pelerina invizibilității din Harry Potter ar putea deveni o realitate

ACTUALITATE
Pelerina invizibilității din Harry Potter ar putea deveni o realitate

Cercetătorii au descoperit o cale de a face un obiect invizibil din toate unghiurile, iar asta ne duce cu un pas mai aproape de pelerina invizibilității din seria de cărți și filme cu Harry Potter.

Se pare că oamenii de știință sunt din ce în ce mai înverșunați de a ne aduce elementele din poveștile noastre favorite SF în viața de zi cu zi.

Cercetătorii de la Montreal’s National Institute of Scientific Research (INRS) au publicat un studiu în Optica, în care vorbesc despre dispozitivul pe care l-au creat, numit mantia spectrală a invizibilității. Această pelerină poate manipulare frecvențele undelor de lumină care interacționează cu un obiect, făcându-l pe acesta invizibil. „Munca noastră reprezintă o descoperire imensă în căutarea unei mantii de invizibilitate”, a spus José Azaña, autorul studiului.

Pentru a înțelege mai bine cum funcționează pelerina lor, trebuie să o luăm pas cu pas. Mai exact, atunci când vedem ceva, noi observăm de fapt interacțiunea dintre frecvențele de lumină și un obiect anume. Cei de la INRS au folosit această interacțiune pentru a crea mantia. De exemplu, în cazul unui obiect care reflectă doar lumină verde, un filtru special schimbă frecvențele din spectru la albastru. Un alt filtru schimbă acele frecveențe înapoi în verde pe cealaltă parte a obiectului. Rezultatul este desprins din filmele SF: pur și simplu nu mai poți vedea obiectul acoperit de mantie.

Momentan, invenția cercetătorilor funcționează doar dintr-o direcție. Astfel, privitorii trebuie să urmărească obiectul din direcția luminii, prin primul filtru. Totuși, Azaña crede că, teoretic, obiectul ar putea deveni invizibil din toate direcțiile.

Momentan, mantia poate fi folosită pentru a spori securitatea telecomunicațiilor care folosesc undele de bandă largă pentru a transporta date. Companiile de telecomunicații ar putea astfel să facă anumite frecvențe invizibile, pentru ca niciun terț să nu utilizeze undele de bandă largă în scop de spionaj.

Până să avem parte de o mantie ca a lui Harry Potter va mai dura puțin, dar acum suntem mai aproape ca oricând de ea. Între timp, dispozitivul creat de cercetători ne va putea proteja datele, așa că tot este bine.