Dispozitivul desprins din lumea lui Harry Potter care te face „invizibil”

Dispozitivul desprins din lumea lui Harry Potter care te face invizibil

Dacă ești fan Harry Potter, probabil ești familiarizat cu mantia care te face invizibil și pe care orice copil și-o dorea atunci când se uita la popularele filme.

O echipă de cercetători a mers pe această idee și au creat un dispozitiv care te face „invizibil”. Și nu doar pe tine – acesta face și vehiculele să dispară.

Dispozitivul este făcut dintr-un material subțire ca foaia de hârtie, care le oferă obiectelor abilitatea de a trece nedetectate de camerele infraroșii ale dronelor.

Dispozitiv invizibil

Placa are o lățime mai mică de un milimetru, ceea ce o face la fel de groasă ca zece foi de hârtie. Aceasta poate face obiectele insesizabile din perspectiva unei drone.

Placa este construită dintr-un siliciu maleabil și poate ascunde aproximativ 94% din lumina infraroșie pe care o întâlnește, potrivit studiului realizat de cercetători de la Universitatea Wisconsin-Madison.

Aceștia speră că dispozitivul va fi folosit, în cele din urmă, pentru ajuta soldații să fie în siguranță pe câmpul de luptă.

Hongrui Jiang, co-autor al studiului, a declarat că dispozitivele care fac același lucru sunt costisitoare și foarte grele. „Până acum, oamenii aveau armuri metalice grele sau pături termice care făceau acest lucru. Noi am reușit să facem o foaie extrem de subțire”, a declarat Hongrui Jiang.

Obiectele care produc căldură, cum ar fi corpul uman sau motorul unei mașini sunt ușor de detectat de camerele cu infraroșu. Foaia este specială pentru că este capabilă să absoarbă lumina emisă de obiecte care au aceeași temperatură ca și corpul uman.

De asemenea, cercetătorii au echipat materialul cu elemente electronice de încălzire, care reușesc să păcălească camerele infraroșii.

Pentru a face iluzia posibilă, cercetătorii au folosit siliciu negru, care creează aspectul unei „păduri” de ace de siliciu, numite nanofire. Acesta sunt cunoscute pentru că reflectă foarte puțină lumină.

Cercetătorii au testat deja foaia pe un model al corpului uman și pe un model de jeep. Potrivit New Scientist, obiectele au fost practic „nedetectabile” în timpul testelor.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: Inquisitr