Pașaportul temporar: îl poți primi în trei zile doar dacă ai o urgență reală

Pașaportul temporar: îl poți primi în trei zile doar dacă ai o urgență reală

Potrivit unui proiect de lege adoptat de Camera Deputaților, pașaportul temporar va fi eliberat în trei zile numai dacă dovedești că ai o urgență reală care te împiedică să îți faci un pașaport electronic simplu.

Astfel, dacă nu vei putea dovedi că ai o urgență întemeiată, va trebui să aștepți 10 zile lucrătoare pentru eliberarea pașaportului temporar, adică cât aștepți și pentru unul obișnuit.

În momentul de față, proiectul trebuie aprobat și de președintele României și publicat în Monitorul oficial, pentru a intra oficial în vigoare.

Până acum puteai să ceri un pașaport temporar pe motiv că nu ai timp să aștepți pentru unul obișnuit și nu aveai nevoie de o dovadă pentru asta. Acum, pentru ca acesta să îți fie eliberat în trei zile, trebuie să ai documente doveditoare în acest sens.

Motive pentru care poți primi pașaportul temporar în trei zile

Astfel, poți să primești pașaportul temporar în trei zile în situații obiective în care, din motive de sănătate, familiale sau profesionale, este necesară și urgentă prezența ta pe teritoriul altui stat și nu există timpul necesar pentru emiterea pașaportului simplu electronic. Bineînțeles, dacă te încadrezi în una din situațiile de mai sus, va trebui să aduci și un document care să dovedească asta.

În ceea ce privește persoanele care își depun pașapoartele pentru a obține viză, aceștia trebuie să facă o declarație în acest sens și termenul de trei zile va rămâne neschimbat.

În cazul minorilor care pleacă la studii, la concursuri oficiale sau au urgențe medicale și acordul celuilalt părinte nu se poate obține repede, se va elibera pașaportul tot în trei zile. Ce diferă aici este că autoritățile nu mai sunt obligate să informeze concomitent și celălalt părinte.

Și în acest caz, părintele care cere pașaportul trebuie să aducă documente care să dovedească urgența copilului.

Pe lângă aceste schimbări, se va modifica și termenul de valabilitate al pașapoartelor simple electronice.

Astfel, cei care au peste 18 ani vor avea pașaportul simplu valabil zece ani, nu cinci, așa cum era până acum. Și acest proiect așteaptă aprobarea președintelui pentru a intra în vigoare.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: Avocatnet