Sentință finală în scandalul imens de corupție în care e și un șef Samsung

Sentință finală în scandalul imens de corupție în care e și un șef Samsung
Sursa foto: Park Geun-hye alături de Vladimir Putin. Fotografie via Kremlin.ru

În poate cel mai răsunător caz de corupție din Coreea de Sud, fosta președintă a țării a fost condamnată la închisoare pentru 25 de ani. Motivul ar fi o serie de șpăgi luate de la corporații printre care și Samsung.

Park Geun-hye, fosta preşedintă a Coreei de Sud, a fost condamnată pe 24 august la 25 de ani de închisoare. Scandalul de corupţie care acum i-a adus această condamnare a și înlăturat-o de la putere la începutul anului 2017. Înalta Curte de la Seul a constatat că Park este vinovată de acuzaţii, inclusiv de luare de mită.

În aprilie 2018, Park a fost condamnată la 24 de ani de închisoare. În acest dosar a fost condamnată și Choi Soon-sil la 20 de ani de închisoare. Choi îi era prietenă și consilieră președintei.

Cele două, care au cumulat 45 de ani de închisoare, au cerut sau primit peste 20 de milioane de dolari în mită de la trei companii mari. În aprilie, când a fost dat primul verdict, valoarea mitei în cazul Samsung era estimată la aproximativ 6,5 milioane de dolari. Acum, de unde și condamnarea mai dură, valoarea a fost estimată la circa 7,7 milioane de dolari.

În cazul producătorului de telefoane, mita a fost dată ca Lee Jae-yong, vicepreședinte Samsung, să aibă parte de suportul guvernului în preluarea conducerii companiei de la tatăl său Lee Kun-hee.

Lee a fost condamnat în august 2017 la cinci ani de închisoare pentru acțiunile sale. A fost eliberat din închisoare în februarie 2018, după ce un apel i-a redus pedeapsa la jumătate și a fost schimbată de la executare la suspendaare. Unul dintre motive a fost că banii erau mai puțini decât s-a crezut inițial: 3,2 milioane de dolari și nu 6,5 milioane.

Cele două femei au mai fost acuzate și condamnate, pentru că au convins 18 companii să doneze aproape 69 de milioane de dolari către cele două fundații pe care Choi le controla.

După decizia din 24 august, Park are de executat 25 de ani de închisoare și de plătit aproximativ 18 milioane de dolari ca amendă.