Șeful Samsung riscă ani grei de închisoare pentru corupție

Șeful Samsung riscă ani grei de închisoare pentru corupție

Șeful actual al Samsung riscă să stea ani buni după gratii din cauza rolului important pe care îl are într-un caz de corupție.

Lee Jae-yong, actualul șef al Samsung, a fost acuzat inițial în februarie de corupție, iar acum riscă să ajungă până la 12 ani după gratii. Acesta este implicat în același scandal în care ia parte și fosta președintă a țării, Park Geun-hye, care a trebuit să renunțe la acest titlu.

Procurorii speră la o pedeapsă cât mai mare deoarece implicarea Samsung în acest scandal arată legăturile foarte puternice între guvernul Coreei de Sud și companiile puternice ale țării, controlate de obicei de anumite familii. Trebuie reținut și faptul că veniturile Samsung ajung la aproape o cincime din PIB-ul țării, pentru a pune în context cazul de corupție.

Lee este oficial, vicepreședintele Samsung, dar conduce compania de câțiva ani, după ce tatăl său și președintele companiei, Lee Kun-hee, a suferit un atac de inimă. Vicepreședintele a declarat în fața judecătorului că ”nu am cerut nimănui, nici președintelui, ceva pentru companie sau pentru propriul beneficiu”.

Acesta spune că procesul nu a fost unul corect, dar adaugă că Samsung a devenit o companie mai puternică, pe măsură ce așteptările publicului au devenit din ce în ce mai mari.

Conform procurorilor, Lee a oferit peste 38 de milioane de dolari ca mită către patru fundații, care trebuiau să ofere sprijin pentru politicile președintei Park. DUpă aceasta, Lee a încercat să obțină aprobarea guvernului pentru ca două companii diferite să se poată uni. Verdictul curții va sosi în câteva săptămâni, în data de 25 august, arată engadget.com.

Citește și: