16 oct. 2018 | 12:00

Care este cea mai mare temere a părinților care susțin moda anti-vaccin

ACTUALITATE
Care este cea mai mare temere a părinților care susțin moda anti-vaccin

Moda anti-vaccin a luat amploare și la noi în țară în ultimii ani, iar cei care susțin mișcarea cred, printre altele, că vaccinurile ar putea provoca autism.

Aceasta nu este singura temere pe care părinții care nu vor să-și vaccineze copii o au. O nouă cercetare îți arată că problema este mai gravă decât credeam.

Anul trecut, America a fost lovită de o gripă mortală care a omorât aproximativ 80.000 de americani, atât din cauza virusului, cât și a complicațiilor. Acesta este cel mai mare număr de morți înregistrați din 1970.

Cu toate acestea, când vine vorba de copii, cifrele sunt mai exacte. 183 de copii au murit din cauza gripei în perioada 2017-2018, iar 80% dintre aceștia nu au primit un vaccin antigripal.

Faptul că atât de mulți copii nu au fost vaccinați în pragul unei epidemii atât de grave sugerează că o mare parte din tragedia inutilă ar fi putut fi evitată, dacă părinții copiilor ar fi acționat diferit. Totuși, de ce nu au făcut asta?

Potrivit unui sondaj național, majoritatea părinților cred că copilul lor poate să facă gripă de la vaccinul împotriva bolii. Mai mult de jumătate (53%) din 704 părinți, care aveau copii și adolescenți sub 18 ani, au declarat că vaccinurile antigripale pot infecta oamenii cu gripă, chiar dacă sunt produse pentru a proteja împotriva ei.

„Părțile din virusul care este folosit sunt complet moarte, astfel încât să nu poți face gripă de la vaccinul antigripal”, a explicat pediatrul Jean Moorjani, care a ajutat la realizarea cercetării.

După cum știm, vaccinurile nu sunt întotdeauna eficiente, lucru de care respondenții au fost, de asemenea, îngrijorați. Aproximativ o treime din părinții intervievați au crezut că vaccinurile nu te protejează împotriva gripei.

Jean Moorjani a mai explicat că vaccinarea împotriva gripei este cea mai bună metodă de protejare împotriva virusului gripal, dar nu este infailibilă, mai ales dacă nu primești vaccinul la timp. El a precizat că după administrarea vaccinului, este nevoie de două săptămâni pentru a construi anticorpii necesari pentru a lupta împotriva gripei.