02 sept. 2018 | 10:00

Primul vaccin contra acneei e mai aproape decât credeai

ACTUALITATE
Primul vaccin contra acneei e mai aproape decât credeai

Un tratament care să vindece total acneea sună prea bine ca să fie adevărat. Dar acesta ar ajuta milioane de oameni care au trecut de pubertate și încă suferă de problema enervantă care afectează dramatic stima de sine.

Cercetătorii au făcut un pas înainte către acest obiectiv. Aceștia au descoperit o toxină care declanșează inflamația, numită CAMP, care poate fi redusă prin aplicarea unor anticorpi specifici.

Până acum, tratamentul a fost testat pe șoareci și a funcționat, dar savanții doresc să dezvolte un vaccin pentru oameni pe baza rezultatelor. Transformarea anticorpilor într-un vaccin ar putea fi o sarcină complicată, dar cercetătorii au acum o idee despre cum ar putea funcționa.

Acneea este cauzată în cele mai multe cazuri de bacteria Cutibacterium acnes, care nu este întotdeauna un personaj negativ. De cele mai multe ori doar stă pe piele și își vede de treaba ei.

Oamenii de știință abia încep să înțeleagă de ce bacteria le provoacă acnee doar anumitor persoane, dar devine tot mai clar faptul că utilizarea antibioticelor nu prea funcționează și are adesea efecte secundare.

În prezent, doctorii tratează acneea severă fie cu tratamente ce reglează hormonii (cum ar fi anticoncepționalele), fie cu izoretoină, cunoscută sub numele de Roaccutane. De asemenea, aceste tratamente au propriile efecte secundare – unele mai severe decât altele – și cea mai rea parte este că majoritatea nu au efecte de durată sau, în unele cazuri, nu funcționează deloc.

Cercetarea publicată în jurnalul „Investigative Dermatology” reprezintă o speranță în acest sens. Cercetătorii lucrează de ani buni la un vaccin împotriva acneei, iar acum au publicat primele rezultate.

Studiile anterioare au descoperit că bacteria Cutibacterium acnes secretă o toxină numită Christie-Atkins-Munch-Petersen (CAMP), care provoacă inflamații și la șoareci. Vaccinul a redus semnificativ inflamația în cazul lor și, prin urmare, acneea. Deocamdată, cercetătorii nu au un vaccin și pentru oameni, însă etapa trecută cu brio le îi face mai încrezători.