De ce bărbații își revin mai rapid după gripă decât femeile

De ce bărbații își revin mai rapid după gripă decât femeile

O echipă de oamenii de știință susțin că bărbații sunt predispuși să își revină mult mai repede după o gripă decât femeile și au și o explicație cu care să te convingă.

Afirmația a fost făcută de cercetători de la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health care susțin că o proteină este vinovată pentru acest fenomen.

Anterior, cercetătorii au afirmat că femeile au tendința de a suferi de simptome mai grave de gripă decât bărbații, lucru cauzat de nivelurile mai ridicate de inflamație pulmonară.

În lucrarea de față, savanții au infectat șoareci masculi și celule umane cu o doză de H1N1. Rezultatele testului au arătat o producție mai mare a amfiregulinei – proteină care ajută la vindecarea inflamațiilor pulmonare. 

Nu numai că șoarecii masculi și-au revenit mai repede, dar aceia care au fost modificați genetic astfel încât să nu conțină proteina s-au recuperat cam la aceleași rate la care au făcut-o și femeile.

„Studiul arată că în perioada de recuperare țesuturile femeilor se repară mai lent, datorită producției relativ mici de amfiregulină”, spune autorul senior al studiului, Sabra Klein. 

Cercetătorii mai spun că munca lor ar putea duce la fabricarea unor tratamente noi, care să crească producția proteinei la femei.

Cu toate acestea, rămâne un mister de ce amfiregulina crește în perioada de recuperare de după gripă la bărbați. Inițial, savanții au crezut că testosteronul ar putea juca un rol în acest proces, însă au constatat mai târziu că hormonul sexual nu controlează nivelurile de amfiregulina.

În continuare, aceștia vor să investigheze dacă testosteronul ar putea avea un efect „protector” asupra proteinei. De asemenea, vor lua în calcul și alți factori care ar putea stimula producția de amfiregulină, pentru a dezlega misterul.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: Ifl Science