Istoria Papamobilului: cele mai tari mașini conduse de Papi

Istoria Papamobilului: cele mai tari mașini conduse de Papi

Papamobilul are o istorie interesantă. Ea spune multe despre cât de laici sunt Papii, dar și despre eforturile producătorilor auto de a-i oferi Suveranului Pontif cel mai sigur vehicul pentru băile de mulțime.

Adevărata istorie a Papamobilului începe în anii ‘60. Până atunci, Papii s-au mai folosit ocazional de unele limuzine, dar nu au comandat în mod expres automobile speciale pentru ei.

Mercedes-Benz 600 Pullman (1965)

mercedes papamobil

Papalitatea a îmbrățișat luxul automobilismului în forță în anii ‘60. Mercedes-Benz 600 Pullman a mai fost utilizată și ca limuzină prezidențială, deci era o mașină pe măsura sanctității sale. Papa Paul al VI-lea s-a plimbat cu acest Mercedes, la care ușile din spate erau extensibile, pentru a permite mai ușor accesul Papei când era îmbrăcat cu toate robele voluminoase.

Toyota Land Cruiser (1975)

toyota papamobil

În mod paradoxal, guturile Papilor de-a lungul timpului au fost destul de variate. Papa Ioan Paul I, spre exemplu, a preferat o mașină mai spartană și a ales Toyota Land Cruiser pentru că era mai ușor de convertit pentru diverse festivități.

Fiat Campgnola (1981)

fiat papamobil

Papa Ioan Paul al II-lea a fost, probabil, unul dintre cei mai modești suverani pontifi din istorie. El a preferat o mașină „din popor”, așa că a ales un Fiat Campagnola, simplu, modest, dar ineficient pentru titulatura sa, pentru că nu-i oferea niciun fel de protecție în caz de tentativă de asasinare, așa cum s-a întâmplat în 1981.

Mercedes-Benz G-Wagen (1981)

mercedes papamobil

Ca urmare a incidentului din 1981, Papa Ioan Paul al II-lea și-a schimbat Papamobilul și și-a luat unul diferit, pe care niciun suveran pontif nu l-a mai avut până atunci. El a fost primul care a folosit un Mercedes cu cabină închisă și cu scaun înalt de 40 cm înălțime.

Cabina, care nu prea îi asigura nici această protecție, a trebuit echipată cu aer condiționat, altfel s-ar fi fiert ca într-o seră în timpul plimbărilor.

Land Rover Santana (1982)

land rover papamobil

În ciuda numelui care aduce mult cu ce urăște Papa, Santana i-a asigurat mai multă protecție decât s-ar fi așteptat. A fost primul Papamobil cu geamuri antiglonț.

Leyland Constructor 6 (1982)

papamobil

Tot Papa Ioan Paul al II-lea a fost plimbat și cu Leyland Constructor, un camion creat special pentru Sfinția Sa când a mers în vizită în Marea Britanie. De ce a fost nevoie de un camion? Păi nu prea era, dar măcar era sigur și spațios. L-a mai folosit și în timpul vizitelor din Zimbabwe, Botswana și Zambia. Mai târziu, și Papa Francisc îl va folosi.

Ferrari Enzo (2005)

ferrari papamobil

S-au stârnit valuri de uimire când Papa Ioan Paul al II-lea a primit ca dar un Ferrari Enzo, al 400-lea și ultimul pe care faimosul brand l-a mai produs.

A fost special făcut pentru suveranul pontif, dar acesta, în loc să o scoată la o plimbare, a scos-o la o licitație caritabilă, unde a fost dată cu aproape un milion de dolari.

Renault Kangoo Maxi Z.E (2012)

renault kangoo electric papamobil

Doar pentru că ești trimisul lui Dumnezeu pe Pământ, nu înseamnă că nu trebuie să ai grijă de planetă. Renault Kangoo Maxi Z.E a fost primul Papamobil electric și mai e folosit și în prezent de actualul Papă, Francisc. Dar, inițial, mașina a fost primită cadou de către Papa Benedict al XVI-lea.

[readmore]

Lamborghini Huracan (2017)

lamborghini huracan papamobil

N-a fost chiar un Papamobil în adevăratul sens al cuvântului. N-ai să-l vezi niciodată pe Papa Francisc că începe să facă drifturi cu Lamborghini Huracan prin Piața Sfântul Petru. Poate o fi dat și el câteva ture, dar și această mașină insuportabil de extravagantă pentru un cap al Bisericii a fost vândută la licitație caritabilă. Dar, ispita s-a simțit.

Citește și:
Sursa: Autocar