05 iun. 2018 | 15:15

Medicamentul care ar putea vindeca obezitatea genetică

ACTUALITATE
Medicamentul care ar putea vindeca obezitatea genetică

Un medicament deja disponibil pe piață vine în ajutorul persoanelor care suferă de obezitate genetică. Acesta promite că pacienții vor scădea în greutate și vor reuși, de asemenea, să o și mențină în acel stadiu.

În jur de două până la șase procente din persoanele care suferă de obezitate dezvoltă afecțiunea în copilărie pe fond genetic. Mutațiile genetice le conferă o puternică predispoziție pentru dezvoltarea obezității, numită și obezitate monogenică.

Din păcate, acest grup de persoane nu răspund tratamentelor existente. Dietele și intervențiile chirurgicale îi pot ajuta pe aceștia să piardă în greutate, dar marea lor problemă este că nu pot menține rezultatele pe termen lung.

Într-un studiu publicat în jurnalul „Cell Metabolism”, cercetătorii spun că au descoperit că aceștia pot pierde în greutate cu ajutorul liraglutidei – o formă modificată a hormonului care inhibă apetitul, GLP-1, care este secretat în mod normal în intestin atunci când mâncăm.

„Acești oameni dezvoltă obezitate deoarece sunt programați genetic să facă asta”, a declarat Signe Sørensen Torekov de la University of Copenhagen. De asemenea, cercetătorii spun că liraglutida are un efect pozitiv, deoarece persoanele respective nu se mai simt la fel de înfometate.

În plus, ei menționează că medicamentul îi ajută pe cei care suferă de obezitate genetică să piardă șase procente din greutatea corporală, în patru luni.

Studiul a analizat 14 persoane cu obezitate cauzată de mutații la nivelul genei MC4R și 28 de persoane cu obezitate normală. Ambele grupuri au primit același medicament timp de patru luni; nu s-au făcut modificări la nivelul dietei sau a programului de exerciții.

Persoanele cu cea mai comună formă de obezitate monogenică au pierdut 7 kg, în timp ce celălalt eșantion a scăpat de 6 kg.

Medicamentul funcționează ca un analog al hormonului nostru natural GLP-1 și a primit deja aprobare. În prezent, este un tratament disponibil pentru tratarea obezității și a diabetului de tip 2.