NASA trimite un elicopter pe Marte pentru o ședință foto

NASA trimite un elicopter pe Marte pentru o ședință foto
Sursa foto: captură foto/Youtube

NASA plănuiește să trimită pe Marte un elicopter pentru a fotografia din aer suprafața inaccesibilă a plenetei. Trebuie, însă, un aparat de zbor special, întrucât, atmosfera de pe Marte e diferită de cea de pe Pământ.

Cercetătorii de la NASA lucrează constant și vin mereu cu idei noi pentru a afla cât mai multe despre planeta Marte, care pare să ne fascineze chiar mai mult decât propria noastră planetă.

Cu toate că azi știm mult mai multe despre Marte decât în trecut, încă mai avem multe de învățat. Marte încă ascunde numeroase secrete, iar ele sunt greu de aflat doar cu vehiculele terestre care explorează terenurile accidentate de pe Planeta Roșie.

Din acest motiv, oamenii de știință vor să trimită un elicopter la bordul vehiculului de teren Mars 2020, care să scaneze și să fotografieze din aer regiuni cât mai întinse. Astfel, vor putea fi stabilite mai ușor locurile accesibile vehiculului de teren și vom putea cunoaște mai multe despre suprafața terestră a lui Marte.

Problema este că atmosfera Planetei Roșii este mult mai rarefiată decât cea de pe Pământ, cam de o sută de ori mai rarefiată, așa că trebuie realizat un aparat de zbor special, destul de diferit de cele pe care le vedem aici.

Cercetătorii NASA lucrează de patru ani la un astfel de proiect și din punct de vedere tehnic sunt pregătiți pentru provocare, dar a durat mult studiul de fezabilitate. În plus, finanțarea este și ea un impediment, pentru că e un proiect foarte costisitor.

Chiar dacă elicopterul se va dovedi un eșec, misiunea vehiculului spațial terestru Mars 2020 nu va fi afectată. Acesta este succesorului vehiculului Curiosity, care se află deja pe suprafața planetei Marte.

Oamenii de știință încearcă să găsească forma și greutatea adecvate pentru aparatul de zbor, perfect adaptabile atmosferei extrem de rarefiate a planetei. Elicopterul trebuie să fie foarte ușor, nu trebuie să cântărească mai puțin de 1,8 kilograme și ar putea fi de mărimea unei mingi de baseball. Va fi mai degrabă un fel de dronă, dar rotațiile elicelor vor fi de zece ori mai rapide decât cea a elicopterelor de pe Pământ.

Aparatul de zbor va fi atașat de vehiculul Mars 2020, iar misiunea sa fotografică se va desfășura pe o perioadă de 30 de zile, cu sesiune de zbor ce nu vor depăși 90 de secunde.
Dacă proiectul este dus la îndeplinire, NASA va bifa încă o premieră în cadrul programului său spațial.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: The Verge