Reactorul nuclear de pe Marte e inovator, dar deșeurile tot sunt

Reactorul nuclear de pe Marte e inovator, dar deșeurile tot sunt

Dacă te-ai afla pe Marte și electricitatea s-ar opri, șansele să trăiești scad dramatic, așa că savanții de la NASA au creat un reactor nuclear care să te salveze.

Reactorul nuclear se numește Kilopower. Are dimensiunea unui frigider și poate fi lansat în spațiu în siguranță în interiorul navelor spațiale. Poate fi pornit de astronauți ori atunci când încă sunt în spațiu, ori când aterizează pe o planetă.

Prototipul de reactor a trecut cu succes de testele din Nevada care simulau o misiune, inclusiv eșecurile care i-ar fi putut compromite siguranța și totuși nu au făcut-o.

Reactorul ar putea schimba complet regulile jocului pentru companiile care vor să exploreze Marte. Un singur dispozitiv de acest gen ar trebui să ofere suficientă energie pentru a alimenta un adăpost extraterestru pentru zece ani. Mai mult, nu ar întâmpina limitări precum energia solară, care ar fi inaccesibilă noaptea sau în timpul furtunilor de nisip de pe Marte.

Totuși, rămâne o problemă. Pentru a coloniza planete, am avea nevoie de mai multe astfel de reactoare. Ce am face cu deșeurile rămâne momentan un mister.

Reactorul funcționează cu ajutorul uraniului solid, care este stocat în centrul reactorului. Acest uraniu se consumă la un moment dat și poate pune oamenii din jur în pericol. Pentru a evita asta, centrul de uraniu trebuie păstrat într-un loc sigur, deoarece emană multă căldură și este radioactiv. Pe Pământ, ar fi păstrat într-o piscină cu apă. În spațiu, apa ar fi o prioritate pentru a potoli setea oamenilor, nu pentru a păstra deșeuri.

O altă posibilitate ar fi ca tot combustibilul radioactiv folosit să fie răcit ar fi ca acesta să fie depozitat în butoaie și în tuburi de lavă, pe suprafața planetelor. Pe Marte, temperatura ar fi suficient de rece pentru a răci uraniul, dar rămâne riscul ca vreunul din astronauți să le dărâme.

NASA nu pare să aibă un plan pentru gestionarea deșeurilor momentan. Totuși, ei vor să trimită oameni pe Lună și pe Marte până în 2030, așa că mai au timp să se gândească.

Citește și:
Sursa: Futurism
Etichete: