Ce e Black Hawk, modelul de elicopter de care România se va ocupa

Ce e Black Hawk, modelul de elicopter de care România se va ocupa

România va echipa și întreține eclicopterele Sikorsky UH-60 Black Hawk din Europa Centrală. În decursul ultimilor 40 de ani, aceste elicoptere au reușit să salveze o mulțime de vieți din zonele de luptă și nu numai.

Romaero și Sikorsky – parte a grupului Lockheed Martin – au semnat un parteneriat industrial, prin care compania românească se va ocupa de elicopterele Black Hawk. Acest acord cuprinde activități care vor asigura implicarea mai multor companii din industria națională de apărare a României la lucrări de asamblare, echipare, customizare și întreținere a elicopterului multi-misiune Sikorsky UH-60 Black Hawk.

Vestea este cu atât mai bună cu cât capabilitățile acestei aeronave sunt uimitoare. Elicopterul extrem de rapid poate îndeplini misiuni indiferent de anotimp sau vreme, poate transporta mulți pasageri, pe care îi și protejează împotriva loviturilor de tun.

În plus, servește diverse alte misiuni, ca misiuni de căutare și salvare, de transport și suport logistic, dar și misiuni specifice domeniului medical de urgență. Se mai adaugă și misiunile umanitare sau de luptă împotriva calamităților.

Centrul de la București este singurul autorizat de grupul Lockheed Martin pentru echiparea și întreținerea elicopterului Sikorsky UH-60 Black Hawk în Europa Centrală.

În decursul ultimilor 40 de ani, elicopterul Blak Hawk a reușit să ajungă și să iasă din nenumărate zone de luptă, unde a livrat sau a extras trupe, a salvat vieți ca o platformă de evacuarea a victimelor și a servit chiar ca „pompier” aerian.

Varianta modernă a elicopterului utilitar a preluat un nou set de misiuni, printre care și escortă a armatei. Interiorul digital, motoarele GE puternice, structurile cu rezistență ridicată și paletele compozite largi ale rotorului fac din elicopterul Black Hawk o aeronavă mult mai puternică decât predecesorii săi.

Mai mult de 6.000 de aeronave Black Hawk, de toate tipurile, sunt în serviciu în întreaga lume astăzi. Sikorsky UH-60 Black Hawk este cel mai utilizat elicopter multi-misiune din lume. Armata statelor Unite este cel mai mare operator, cu peste 4.500 unități.

Acordul dintre Romaero și Sikorsky a fost semnat la sediul Ministerului Economiei, în prezența ministrului economiei și a reprezentanților Ambasadei Statelor Unite ale Americii la București.