06 dec. 2018 | 18:47

Descoperirea bizară de pe Marte îți arată cât de diferită e față de Pământ

ACTUALITATE
Descoperirea bizară de pe Marte îți arată cât de diferită e față de Pământ

Marte a devenit aproape o obsesie pentru cei de la NASA și, din fericire, ne mai țin și pe noi, restul, la curent cu descoperirile lor. Cea mai recentă dezvăluie un detaliu surprins din spațiu pe suprafața terestră a lui Marte, din care îți dai seama cât de diferită e de planeta noastră.

Sonda spațială Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), trimisă de NASA în misiune de recunoaștere pe orbita planetei Marte, a realizat o fotografie în care a surprins un detaliu unic despre Planeta Roșie – niște dune de nisip în forma literelor “T” și “V” sau în formă de pâlnie, depinde cu ce le asociezi tu.

Fotografia a fost surprinsă încă din luna februarie a acestui an, dar o echipă de la Universitatea din Arizona a publicat-o abia la început de decembrie, plasând-o la categoria fotografia zilei.

dune de nisip marte

Până acum, mulți specialiști în domeniu au spus că dunele de nisip de pe Marte au formă de pâlnie, dar echipa din Arizona a evidențiat pentru prima dată asemănarea cu litera “T” și, în unele cazuri, cu litera “V”.

Acest fenomen psihologic și vizual se numește pareidolia și reprezintă tendința omului de a vedea modele familiare în forme nedefinite, ieșite din contextul cu care sunt asociate.

Ca să nu începi cu teorii ale conspirației, NASA te asigură că acele forme bizare nu sunt altceva decât dune de nisip, la fel cum există și pe Pământ, numai că, pe Marte, din cauza direcției vântului, a aerului extrem de uscat și a orientării Soarelui, ele se formează diferit.

dune de nisip marte

Marte este genul de planetă unde vei găsi diferențele în similarități. Atunci când crezi că acel fenomen e și la noi pe Pământ, decoperi apoi că el se produce altfel decât suntem noi obișnuiți. Prin urmare, oamenii de știință cam visează cu ochii deschiși atunci când spun că omul s-ar putea adapta pe Marte, în anumite condiții. Momentan, noi nu cunoaștem nici măcar toate secretele Pământului, ce să mai spunem de alte planete.

Cei de la CNET, unde am descoperit știrea, spun că e un fel de mesaj subliminal în aceste dune, dar eu cred că e cam exagerat, cu toate că s-au mai descoperit forme ciudate pe suprafața lui Marte. Prin 2016, niște dune similare semănau cu semnele codului Morse, iar în 2017, dunele arătau ca niște viermișori.

Oricum, indiferent cu ce ți se pare că seamănă formele bizare surprinse din spațiu, omul mai are multe de învățat despre Marte și, cu siguranță, nu va păși prea curând pe nisipurile sale roșii.