13 oct. 2018 | 20:11

Dacă fugim de pe Pământ, mulțumește-i acestui tip pentru descoperire

ACTUALITATE
Dacă fugim de pe Pământ, mulțumește-i acestui tip pentru descoperire
Ricard Cugat/El Periódico

Guillem Anglada-Escudé este omul care a descoperit cea mai apropiată exoplanetă locuibilă, Proxima Centauri b, după ce filmele SF l-au inspirat să caute alte lumi pe care oamenii le-ar putea coloniza într-o bună zi.

Anglada-Escudé este în stare să analizeze date strânse de telescop până la 14 ore fără să ia pauze, dar când era doar un puști care creștea în Barcelona, nici măcar nu îi plăcea matematica. Momentul în care a realizat ce vrea să facă a venit la 18 ani, când citea cartea „Red Mard”, de Kim Stanley Robinson, care vorbea despre posibila colonizare a planetei Marte.

În 2015, Anglada-Escudé și echipa sa de cercetători au descoperit cea mai apropiată exoplanetă locuibilă, Proxima Centauri b. Prima exoplanetă a fost descoperită în 1995, iar de atunci s-au descoperit peste 2.000. Totuși, Proxima Centauri b este cea care i-a entuziasmat pe oamenii de știință și pe iubitorii de SF, pentru că există posibilitatea ca la suprafața ei să existe apă și chiar viață.

Cercetătorul Anglada-Escudé este modest când vine vorba de această descoperire însă. El spune că Proxima Centauri b putea la fel de bine să fie descoperită în urmă cu 15 ani, dar cultura competitivă din domeniul astronomiei face ca această căutare de exoplanete locuibile să fie un proces plin de secrete și nu foarte eficient.

Proxima Centauri b este că una din fețele sale este mereu îndreptată către steaua în jurul căreia gravitează (așa cum Luna are mereu aceeași față întoarsă spre Pământ), conform lui Anglada-Escudé.

Totuși, problema este alta, conform cercetătorului: „Ceea ce este problematic este că planeta este foarte apropiată de stea, de douăzeci de ori mai aproape decât este Pământul de Soare. Iar aceste stele au erupții precum Soarele, așa că există un factor de radiații de 100 de ori mai mare. Este un mare semn de întrebare – cum o atmosferă a unei asemenea planete va evolua de-a lungul timpului, dacă va supraviețui măcar”.

Când nu analizează Proxima Centauri b, Anglada-Escudé încearcă să pună la cale o misiune spațială. „Niciodată nu știi ce vei găsi, asta e partea frumoasă”, a zis el.