Tot ce-ai ratat: mitingul PSD în video și mărturii de la cei aduși în București

Tot ce-ai ratat: mitingul PSD în video și mărturii de la cei aduși în București
Sursa foto: Răzvan Băltărețu/PLAYTECH

Pe 4 iunie, Liviu Dragnea a anunțat oficial marele miting PSD. Promitea un milion de oameni în stradă. Au venit peste 100.000. Au rămas în urmă fotografii, clipuri video, sute de live-uri de la presă și de la oameni obișnuiți, au rămas și editoriale, și reportaje de citit.

Mitingul PSD s-a derulat în seara zilei de 9 iunie. O mare de tricouri și cămăși albe a umplut Piața Victoriei. Au fost mulți, veniți din provincie, veniți cu autocare, cu mașini personale, veniți la Capitală pentru ceva în care credeau sau pentru că au fost forțați. Poate că nu te-a interesat peste weekend tot ce s-a întâmplat, așa că ai nevoie de un rezumat.

Mai departe găsești surse și fragmente din care să-ți iei o bucată din toată povestea asta. Nimeni n-a reușit să surprindă tot, dar poți să-ți compui singur o imagine a evenimentului. Mai trebuie spus doar că mitingul PSD a picat în aceeași zi cu finala Simonei Halep. Halep a câștigat. România încă nu. De-aia ne-a rămas „hazul de necaz”.

Ce s-a întâmplat la mitingul PSD din Piața Victoriei

Miting-PSD-3
Fotografie de Răzvan Băltărețu.
  • Dan Pavel a scris textul „AM FOST LA MITING ȘI AM RĂMAS FĂRĂ TITLU” în care vorbește despre eveniment detașat, din punctul de vedere al României, nu al partidului. Sigur, acesta nu putea lipsi. „PSD nu se teme de maiou și șlapi, nu se teme de mirosul de transpirație și de țărână. PSD nu se scârbește de boală, de scârnă sau de sărăcie. Coboară în orice cocină pentru o semnătură de la un țăran.”
  • VICE România a făcut un rezumat video cu cele mai importante evenimente de sâmbătă.

  • Inquam Photos are o galerie foto cu tot ce-a fost mai important la miting.
  • Adina Florea a scris pentru VICE România textul „Am venit la mitingul PSD cu oamenii din Vaslui, ca să văd cum profită Dragnea de sărăcie” în care își povestește drumul cu oamenii aduși cu mașini din Vaslui la București. „Pentru activiștii de partid, cel mai sensibil subiect e posibilitatea unor contramanifestații. Oamenii sunt bătrâni și obosiți, nu au venit să dea sau să ia bătaie, ci doar să protesteze față de abuzuri și de camerele video din dormitoare, dar mai ales pentru că nu-l plac pe neamț.”
Miting-PSD-1
Fotografie de Răzvan Băltărețu.
  • Scena9 a publicat un mix între tot ce s-a întâmplat sâmbătă. A fost parada gay, a fost mitingul PSD, a fost marșul Noua Dreaptă. Toate acestea sunt în textul „Sâmbăta albă”. Un fragment necesar: „În rest, a fost seara autovictimizării pesediștilor. Rar am văzut un grup atât de coagulat în a-și plânge de milă, în a se eroiza pentru că țin piept dușmanului («statul paralel», adică «noua securitate»), în a chema la luptă pentru libertate și drepturile omului.”
  • Un reportaj video realizat de PressOne.

  • Apa dată la miting a fost furnizată de Azuga Waters, o companie cu zero angajați. Mediafax scrie următoarele: „Azuga Waters SRL este acum în insolvenţă. Anul trecut a fost încheiat de firma familiei Moraru, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor, cu zero angajaţi şi o pierdere de peste 2.000.000 de euro (9.985.500 de lei)”.

[readmore]

  • Un reportaj Recorder de aproape 20 de minute cu drumul până la București, cu oameni, lideri, autocare și caniculă.

A fost jumătate de zi de miting cu material cât pentru o lună. Se va mai scrie, se va mai vorbi. Fiecare va ține minte o anumită parte.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI