Misiunea NASA care va dezvălui cele mai ascunse secrete ale planetei Marte

Misiunea NASA care va dezvălui cele mai ascunse secrete ale planetei Marte

NASA a început pregătirile finale pentru cel mai ambițios rover care ar trebui să aterizeze pe Marte și să dezvăluie, cu adevărat, ce se află sub suprafața planetei.

Roverul InSight a fost lansat pe data de 5 mai, iar NASA speră să atingă suprafața marțiană luna aceasta, mai exact pe 26 noiembrie. Dacă reușește să aterizeze pe planeta Roșie, va perfora suprafața acesteia într-un studiu inedit care ar putea dezvălui modul în care planeta s-a format.

Astfel, InSight va studia interiorul profund al planetei, analizând câteva caracteristici vitale ale acesteia, cum ar fi temperatura, iar NASA spune că roverul va efectua una dintre cele mai amănunțite examinări de până acum.

Echipa speră că prin studierea interiorului profund al planetei, să putem învăța cum s-au format alte lumi stâncoase, inclusiv Pământul și Luna. Roverul va reuși să perforeze solul cu ajutorul unei sonde cilindrice care este proiectată să ajungă la o adâncime de aproximativ cinci metri.

Pe lângă aceasta, un seismometru pentru măsurarea cutremurelor va fi amplasat pe suprafața planetei pentru o mai bună monitorizare a vibrațiilor. Cu toate acestea, semnele formării planetei nu pot fi găsite decât prin studierea caracteristicilor vitale de sub suprafața acesteia.

În orice caz, înainte ca InSight să-și poată începe misiunea pe Marte, va trebui să supraviețuiască unei aterizări și reintrări prin atmosfera planetei. După ce a parcurs peste 480 de milioane de km în spațiu și a ajuns la atmosfera marțiană, roverul are doar șapte minute pentru a ateriza în siguranță pe suprafață. Potrivit NASA, aceasta este cea mai periculoasă etapă a misiunii.

„Este nevoie de mii de pași pentru a trece de la atmosferă la suprafață și fiecare trebuie să funcționeze perfect”, a declarat Rob Manning, inginerul șef al Laboratorului de propulsie NASA.