Descoperirea care sugerează că Marte ar putea găzdui viață

Descoperirea care sugerează că Marte ar putea găzdui viață

Planeta Marte și ipotetica viață pe care o vom descoperi acolo reprezintă subiecte aprinse de-a lungul ultimelor decenii.

Ne-am convins în urmă cu mult timp că Luna nu găzduiește viață, iar Marte e pe listă ca următoarea destinație pentru specia umană. Încă nu știm chiar la ce ar trebui să ne așteptăm, dar avem câteva informații destul de clare despre planetă.

Mai puțin clar este, încă, dacă vom găsi sau nu viață pe Marte. Un nou studiu apărut în Nature Geoscience sugerează că Marte are suficient oxigen cât să găzduiască viața în subsol.

Echipa a fost condusă de Vlada Stamenkovic, de la Jet Propulsion Laboratory, al NASA, ia rezultatele provin din două descoperiri. Știm deja că e posibil să existe lacuri cu apă sărată sub suprafața planetei; unul ar putea fi chiar lângă calota polară. Asta înseamnă că există potențial ridicat pentru oxigen în aceste lacuri.

În 2016, roverul Curiosity descoperea că planeta ar fi avut o atmosferă bogată în oxigen. Pierderea câmpului magnetic a însemnat și pierderea majorității oxigenului. Totuși, acest element încă există, prins în roci, ceea ce sugerează că ar putea fi captiv și în subteran.

Echipa JPL a luat în calcul aceste descoperiri și a estimat cât oxigen ar putea exista în aceste lacuri și dacă ar fi suficient pentru a susține viața. Echipa a descoperit că ar fi fost posibil, mai ales în regiunile polare, unde temperaturile scăzute înseamnă că oxigenul poate ajunge mai ușor la lacuri.

Există o mulțime de necunoscute în această ecuație, mai ales că existența acestor lacuri subterane nu a fost încă dovedită. Totuși, e următorul pas pe care îl putem face pentru a descoperi modurile în care viața ar fi putut exista pe Planeta Roșie.

Sursa: engadget.com