De ce a dat Microsoft 7,5 miliarde de dolari pe compania de care n-ai auzit

De ce a dat Microsoft 7,5 miliarde de dolari pe compania de care n-ai auzit

Microsoft are un istoric incredibil când vine vorba de achiziții. Nokia, Skype, dar și LinkedIn sunt doar câteva nume mari. Mai nou, cu 7,5 miliarde de dolari, a cumpărat compania care să-i asigure un avantaj în lupta cu Amazon.

Pe 4 iunie, Microsoft a anunțat că a achiziționat GitHub pentru nu mai puțin de 7,5 miliarde de dolari. Nu toată lumea cunoaște ce este GitHub și de ce Microsoft a dat atât de mulți bani pe acest startup.

Înainte să vedem de ce gigantul american a făcut această achiziție să aflăm ce este GitHub. Practic, aceasta este cea mai importantă și populară platformă online pentru dezvoltatorii de software din lume. Nu mai puțin de 28 de milioane de dezvoltatori folosesc în mod regulat GitHub pentru a-și găzdui proiectele în format open source, pentru a publica linii de cod sau programe software. Mai departe, oricine poate veni cu soluții pentru problema cu care se luptă dezvoltatorul sau cu îmbunătățiri.

Startup-ul, de-a lungul istoriei de 10 ani, a strâns de la investitori peste 350 de milioane de dolari și a reușit să se impună ca destinația numărul unu pentru dezvoltatori. Chiar și ala, platforma încă nu a reușit să facă profit. Mai mult, compania a pierdut 66 de milioane de dolari în primele nouă luni ale anului 2016. În aceste condiții, evaluarea companiei era de aproape 2 miliarde de dolari.

De ce a cumpărat Microsoft acest startup?

Produse cumparate de Microsoft in timp
Produse cumpărate de Microsoft în timp (și unele dintre ele au dispărut cu totul).

Răspunsul simplu: pentru a se lua la trântă cu Amazon Web Services, serviciul de cloud al Amazon. Dacă serviciul ar putea fi integrat inteligent cu celelalte programe ale Microsoft ar putea ajuta compania în lupta cu Amazon Web Services, jucătorul numărul unu în piața de cloud.

Pe scurt, dezvolatorii iubesc GitHub, iar Microsoft are nevoie de afecțiunea dezvoltatorilor. Compania americană cu sediul în Redmond are multe unelte destinate dezvoltatorilor precum Visual Studio Code sau .NET Core. Popularitatea acestor servicii ar putea aduce mai mulți clienți pentru serviciul de cloud, Microsoft Azure.

Mai mult, Microsoft a închis propriul program numit Codeplex, competitor al GitHub, spunând că popularitatea startup-ului este atât de mare, încât făcea ca eforturile Microsoft să fie redundante. Drept urmare, achiziția GitHub este una logică, mai ales că Microsoft deja încheiase un parteneriat anunțând integrarea serviciilor Microsoft cu cele ale GitHub.

Astfel, dacă dezvoltatorii vor avea acces la cloud-ul Microsoft aceștia ar putea merge si mai mult in direcția gigantului software. Ar putea fi arma secretă pentru a recupera diferența dintre Azure și Amazon Web Services.

În primul trimestru al lui 2018, Amazon Web Services conducea piața cu o cotă de 33%, în timp ce cota de piață a Azure a crescut de 10% la 13%, iar cea a Google de la 5% la 6%.

Valoarea întregii piețe de cloud computing în 2017 era estimată la 130 de miliarde de dolari. Până în 2020, această valoare ar putea ajunge la aproape 160 de miliarde de dolari.