Mașinile cu volan pe dreapta, în pericol să fie interzise. Cine vrea așa ceva

Mașinile cu volan pe dreapta, în pericol să fie interzise. Cine vrea așa ceva
Sursa foto: guideautoweb.com

Mașinile cu volan pe dreapta ar putea fi interzise pe motiv că reprezintă un pericol pe șosele, din cauza vizibilității insuficiente.

Mașinile cu volan pe dreapta au intrat în atenția parlamentarilor după ce deputații PSD Gabriel Petrea și Beatrice Tudor au propus interzicerea lor.

Drumurile și codul rutier din România nu sunt compatibile cu vehiculele cu volan pe dreapta. Cum circulația se face exclusiv pe partea dreaptă a unei șosele, vizibilitatea este mult scăzută atunci când șoferul se află pe locul din dreapta. Cele mai mari riscuri apar atunci când șoferul se înscrie într-o depășire sau când trebuie să acorde prioritate.

Având în vedere acești factori, mașinile cu volan pe drepta pot reprezenta un risc mai ridicat pentru pietoni și alți șoferi, decât mașinile cu volan pe stânga.

Inițiativa legislativă este deja pregătită în Parlament, dar se dorește și o poziție oficială din partea Registrului Auto Român cu privire la convertirea unei instalații de pe partea dreaptă, pe cea stângă. Dar trebuie stabilit și gradul de siguranță al unei asemenea modificări.

Părerile sunt împărțite cu privire la interzicerea mașinilor cu volanul pe dreapta.

Digi24 a luat interviu câtorva persoane în cadrul târgului de mașini Autovit, iar câțiva sunt de acord cu inițiativa Parlamentului: „Este o propunere foarte bună, deoarece nu te poți asigura în depășiri, iar vizibilitatea este foarte redusă în orice situație”, spune un tânăr, potrivit Digi24.

Sunt, însă, și păreri contrare: „E o aberație. Din punctul meu de vedere, mașinile sunt OK. E vorba de puțin mai multă atenție din partea conducătorilor și atâta tot”, crede un bărbat.
Jurnaliștii sursei citate au cerut și părerea unor șoferi profesioniști.

„Partea stângă, tot ce înseamnă partea stângă a lui (a șoferului – n.r.) nu este dezvoltată ca și reflex, reacție, schimbul de treaptă de viteză, acționarea frânei de mână, partea de semnalizări, tot ceea ce înseamnă joystickurile din spatele volanului, cel de semnale, cel de lumini”, explică Sorin Ene, pilot profesionist.

Problema vehiculelor cu volanul pe dreapta se discută de mai bine de un an. Automobilele cu volan pe dreapta sunt preferate îndeosebi pentru faptul că sunt mai ieftine decât modelele clasice, iar procesul de înmatriculare este unul obișnuit.

În 2016, au fost înmatriculate peste 6.000 de mașini cu volanul pe dreapta. Anul trecut, după ce a fost eliminată taxa auto, numărul autoturismelor cu comanda pe dreapta aproape s-a triplat: au fost înmatriculate peste 25.000 de mașini.

Citește și:
Sursa: Digi24