Mașinile cu volan pe dreapta ar putea fi interzise în România

Mașinile cu volan pe dreapta ar putea fi interzise în România

Legislația auto s-ar putea schimba în viitorul apropiat, iar posesorii de mașini cu volan pe dreapta ar putea avea ghinionul să nu le mai poată conduce.

Mașinile cu volan pe dreapta aflate în România provin, în cea mai mare măsură, din Marea Britanie. Pe fondul Brexitului, însă, am putea avea de-a face cu schimbări în legislația auto românească, aceste schimbări având potențialul de a afecta posesorii de astfel de automobile.

Automobilele cu volan pe dreapta sunt preferate îndeosebi pentru faptul că sunt mai ieftine decât modelele clasice, iar procesul de înmatriculare este unul obișnuit.

În România se află în circulație aproximativ 20.000 de vehicule care au volanul pe dreapta, conform lui George Dincă, șeful Registrului Auto Român.

Acesta mai spune că motivul principal pentru care s-ar putea interzice astfel de automobile îl reprezintă numărul ridicat de accidente în care acestea sunt implicate, arată auto-bild.ro. Depășirile cu un astfel de automobil sunt mult mai periculoase, deoarece șoferul trebuie să ajungă aproape în totalitate pe o altă bandă de circulație pentru a vedea dincolo de vehiculul din fața sa.

Restricțiile și chiar posibila interzicere a acestor automobile s-ar petrece pe fondul ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană. Cât timp Regatul se află încă în UE, interzicerea autovehiculelor cu volan pe dreapta nu este posibilă. Dincă vorbește despre cazul Poloniei, care a încercat o asemenea măsură, dar a primit în schimb o procedură de infringement.

Lucrurile s-ar putea schimba, însă, atunci când Marea Britanie ar ieși din Uniunea Europeană, iar Dincă spune că abia atunci se poate pune problema cu privire la impunerea unor restricții.

Cei de la Auto Bild menționează că s-ar crea o situație ușor ciudată, având în vedere că automobile cu volan pe dreapta ar putea fi cumpărate în continuare din Malta, unde stilul de condus este același cu cel din Marea Britanie.

Citește și: