Proiect PSD: să fie executate în weekend pedepsele pentru corupție

Proiect PSD: să fie executate în weekend pedepsele pentru corupție
Sursa foto: Liviu Dragnea, președinte PSD. Imagine via Liviu Dragnea/Facebook

PSD a venit cu o propunere în Parlament. Ideea e ca persoanele condamnate pentru corupție, cu pedepse de maximum cinci ani de închisoare, să le execute chiar în weekend, dacă nu la domiciliu.

Deputați PSD au depus mai multe amendamente semnate de „grup PSD„. Aceștia doresc modificarea, printre altele, a proiectului de lege din 2017 trecut de parlamentari de la PNL, astfel încât persoanele condamnate pentru fapte de corupție, infracțiuni de serviciu sau cele aflate în recidivă să nu mai fie exceptate de la aplicarea acestor măsuri. Durata maximă a pedepsei să crească de la patru la cinci ani.

Seria de amendamente depuse acum pentru diverse proiecte de lege prevăd ca persoanele condamnate pentru fapte de coruptie, cu pedepse de până la cinci ani de închisoare, să beneficieze de măsuri alternative de executare a pedepselor. Asta presupune chiar executarea pedepsei la domiciliu, dar și executarea fracţionată a pedepsei în zilele de sâmbătă şi duminică. Cea din urmă idee prevede executarea într-un centru special înfiinţat sau în regim mixt, cu echivalent în zile de muncă în folosul comunității.

Măsura nu se aplică pentru condamnările primite pentru privare de libertate aplicate pentru săvârșirea de către condamnat a unei infracțiuni cu violență sau profitând de starea de neputință fizică sau psihică a victimei. Aici este eliminată continuarea: „infracțiuni de serviciu, pentru infracțiuni de corupție sau cele conexe infracțiunilor de corupție, cât și persoanelor aflate în stare de recidivă.”

Aceste amendamente depuse pe 3 aprilie vor fi discutate în comisia juridică a Camerei Deputaților. Această comisie va întocmi un raport. Pe ordinea de zi există și un proiect UDMR care vizează regimul executării pedepselor. Acesta prevede revenirea la reducerea pedepsei cu câte 20 de zile pentru fiecare carte scrisă în închisoare. Revine astfel în atenție problema „scriitorilor de penitenciar” de pe urma cărui program au beneficiat numeroși parlamentari sau oameni de afaceri.

PNL a anunțat că se opune să fie discutat proiectul lor la pachet cu celelalte. Vrea o dezbatere separată.

Pentru proiectele discutate pe 3 aprilie, Camera Deputaților are votul decizional. În Senat au fost deja adoptate tacit în 2017. Proiectele de acum aduc modificări la Legea 254/2013 care cuprinde detalii desspre executarea pedepselor. Lista amendamentelor depuse de PSD o poți vedea pe site-ul HotNews.

Citește și:
Sursa: HotNews