De ce mașinile hibrid vor fi interzise la stațiile de alimentare electrică

De ce mașinile hibrid vor fi interzise la stațiile de alimentare electrică

Autoritățile britanice cred că mașinile hibrid n-ar trebui să aibă acces la stațiile de alimentare electrică de pe autostrăzi dintr-un motiv aparent banal.

Pentru cei care nu-și permit sau nu s-au acomodat cu automobilele electrice, au fost create mașinile hibrid, care funcționează atât în modul electric, cât și pe sistemul cu combustie internă, fie independent, fie combinate.

Cei care dețin și conduc astfel de automobile spun că sunt utile, dar, desigur, nu modulul electric este cel avantajos, ci mai degrabă motorul pe combustie. De ce? Simplu: bateriile pentru sistemul electric oferă o autonomie foarte slabă, dar faptul că poți trece oricând pe rezervorul de benzină îți dă un avantaj când ai de străbătut distanțe lungi.

Cu toate că mașinile hibrid au aceleași “drepturi” ca automobilele electrice, nu funcționează la fel, iar șoferii au observat asta la baterie. A alege între o mașină hibrid și una electrică e ca și cum ai alege între anvelope de iarnă sau all-season. Iei produsul bun la toate, dar, de fapt, nu face nimic bine.

Specialiștii britanici din cadrul Royal Automobile Club Foundation sunt de părere că mașinile hibrid n-ar trebui să aibă voie la stațiile de alimentare electrică pentru simplul motiv că reîncărcarea lor durează prea mult și blochează accesul șoferilor cu mașini electrice.

Un automobil electric bun are nevoie să stea conectat la sursa de curent doar cinci minute pentru a-și prelungi autonomia cu încă 25 de kilometri, pe când o mașină hibrid are nevoie de aproape o oră pentru aceeași autonomie.

Scopul celor care asigură infrastructura necesară automobilelor nepoluante este să ofere și eficiență și rapiditate. Mașinile hibrid limitează această eficiență și blochează accesul șoferilor cu mașini electrice care și le pot reîncărca în doar câteva minute.

Dar, ca de obicei, britanicii nu oferă o viziune clară și realistă despre comportamentul șoferilor cu mașină hibrid. Mă îndoiesc că aceștia se bazează prea mult pe sistemul electric, când benzinăriile sunt mai la îndemână. Așa că, o astfel de măsură nu ar face decât să forțeze tot mai mulți șoferi să se întoarcă la mașinile pe carburant.

Cumva, se observă o nevoie disperată de trecere la mașinile electrice, dar se iau numai măsuri superficiale sau prost gândite, peste tot în lume. Nu doar că șoferii nu sunt convinși să renunțe la motoarele pe combustibil, dar nici alternativa nu le oferă prea multe avantaje imediate. O lume cu un aer mai curat n-o să convingă aproape pe nimeni, chiar dacă este foarte importantă atingerea acestui țel.

Citește și:
Sursa: Daily Mail