31 ian. 2017 | 11:21

Algoritmul care face mașinile hibrid mai eficiente decât cele electrice

ENTERTAINMENT
Algoritmul care face mașinile hibrid mai eficiente decât cele electrice

Dacă mașinile hibride erau considerate o modalitate bună de economisire a combustibilului, ei bine se pare că lucrurile nu sunt atât de roz pe cât se preconizau. Dacă acestea sunt utile în cazul unor călătorii de scurtă durată, ele sunt destul de dezamăgitoare, în privința economiilor, dacă avem în vedere călătorii mai lungi.

După cum ne spune site-ul Engadget, cercetătorii de la Universitatea din California au dezvoltat un sistem capabil să combine energia electrică și cea pe gaz, pentru a ajuta la economia combustibilului. Mașina are la bază un algoritm inovator care, folosindu-se în principal de energia electrică, are posibilitatea de a dispune de puterea combustibilului atunci când condițiile de mers sunt îngreunate și prima opțiune nu mai face față.

Partea cea mai interesantă este că algoritmul are la bază un proces evolutiv de învățare care îi va permite să schimbe între cele două tipuri de energii folosite. Bazat pe acest fapt, se pare că algoritmul a reușit să economisească energie în proporție de 30%, însă aceasta nu este o știre prea îmbucurătoare pentru aceia care încearcă să evite pe cât posibil folosirea motorului cu gaz.

Cu toate că mașinile hibride nu sunt la fel de eficiente precum mașinile electrice, sunt totuși o modalitate bună de a economisi folosirea combustibilului sau chiar de a evita folosirea lui în totalitate în cazul unui drum predictibil și de scurtă durată. Mai mult, ele sunt utile pentru că, având la bază un algoritm care poate funcționa pe baza a două tipuri de energie, interșanjabile, în cazul în care mașina rămâne fără energie electică, ea poate apela în mod automat la motorul pe gaz.

Așadar, deși cel mai probabil mașinile electrice vor fi, pe viitor, cele mai avantajoase în privința economisirii combustibilului, mașinile hibride reușesc să combine eficiența la care avem acces în prezent cu utilitatea

Autor: Ioana Bîrsan