20 mart. 2018 | 17:50

Mașinile electrice printate 3D sunt noul vis al industriei auto

ACTUALITATE
Mașinile electrice printate 3D sunt noul vis al industriei auto
Yicai Global

Un nou tip de mașină electrică va ajunge pe piață de anul viitor, la un preț de 10.000 de dolari. Autoturismele cu două locuri, printate 3D, au aproximativ dimensiunea mașinilor inteligente, dar vor fi de cinci ori mai puternice.

Noua mașina electrică 3D a primit numele de LSEV și nu va avea mii de piese, ca Tesla, de exemplu. Va avea mai puțin de 100 de piese. LSEX are nevoie de doar trei zile ca să iasă din producție, conform producătorului mașinii.

LSEV este produs de XEV Limited, o companie din Hong Kong, care are un centru de proiectare în Italia și baze de producție în China. Mașina va apărea, mai întâi, pe piețele asiatice și europene.

XEV Limited va începe producția de automobile în curând. Se preconizează că din aprilie 2019 se vor găsi pe piață, la un preț de 10.000 de dolari. LSEV are o înălțime de 1,5 metri, o lungime de 2,5 metri și o lățime de 1,3 metri. Are o greutate de 450 kg și o viteză maximă de 70 km/h. Complet încărcată, poate să parcurgă 150 de kilometri fără probleme.

Mașina a fost proiectată de aproape 50 de ingineri de la XEV de la zero. Compania a creat imprimante 3D speciale pentru asta. Proiectul a fost inițiat în urmă cu doi ani de Lou Tik, fondatorul companiei XEV Limited, împreună cu Robert Moretti.

În plus, proiectul a beneficiat de o finanțare inițială de două milioane de euro, după ce a câștigat Orizont 2020, cel mai mare program al Uniunii Europene pentru cercetare și inovare. Încă de la început, obiectivul a fost de a face o mașină printată 3D, care să fie vândută pe piața masivă de mașini. Linia de producție va fi deschisă oficial anul viitor.

[readmore]

Producția de mașini imprimate 3D poate reduce costurile de cercetare și dezvoltare cu aproximativ 90% față de costul mașinilor convenționale. În plus, ciclul de producție este de trei ori mai accelerat.

O mașină convențională însumează aproximativ 2.000 de componente, în timp ce LSEV va avea între 40-60. Evaluările de siguranță arată că mașina este de patru sau cinci ori mai puternică decât echivalentele convenționale, ca mașinile inteligente.