16 oct. 2018 | 20:17

Când va ajunge omul pe Marte: Elon Musk are un plan aproape imposibil

ACTUALITATE
Când va ajunge omul pe Marte: Elon Musk are un plan aproape imposibil

Elon Musk are planuri să colonizeze Marte, iar asta nu este un secret pentru nimeni – dar cât timp va avea nevoie pentru a duce acest plan la bun sfârșit?

În 2002, Musk a fondat compania spațială SpaceX. Pe atunci, era enervat că NASA  nu făcea eforturi suficiente să trimită oameni pe Marte, dar și că umanitatea nu avea un plan de rezervă pentru scenariul în care Pământul ar deveni de nelocuit.

Deși SpaceX a realizat destul de multe de atunci până în prezent, Marte a rămas același loc îndepărtat și de nelocuit. Este un efort imens să trimiți o navă spațială mică pe Marte – o navă spațială mare ar fi cu atât mai dificil de controlat.

Cei de la Science Alert au realizat un timeline pentru planul lui Musk de a coloniza planeta Marte, folosind toate informațiile pe care le-au găsit, inclusiv de pe comunitatea de Reddit r/SpaceX.

2018: Se construiește platforma de lansare din orașul Boca Chica, un oraș din apropiere de Brownsville, Texas

Pentru a testa prototipul de navă spațială, SpaceX are nevoie de o platformă de lansare. Orașul Boca Chica este ideal pentru asta, pentru că părțile componente ale rachetelor pot fi transportate acolo din Los Angeles prin intermediul Canalului Panama. Mai mult, în zona aleasă de cei de la SpaceX nu trăiesc mulți oameni, astfel încât zgomotul aferent experimentelor cu rachete nu va afecta prea mulți oameni.

2019: Big Falcon Spaceship își va face debutul

Spre sfârșitul lui 2019, un prototip Big Falcon Spaceship va fi lansat (nu departe, nu va ajunge până în orbită). Scopul va fi de a îmbunătăți versiunea navei care va transporta oameni în viitor.

2020-2021: Se lansează Big Falcon Rocket

Cândva în acest interval, racheta Big Falcon ar trebui să fie lansată în orbită. Nu există o dată clară, iar Musk a spus deja că vrea să facă mai multe teste înainte de a trimite și oameni la bordul rachetei.

2022: Se lansează două misiuni pe Marte fără astronauți, dar cu provizii și echipamente

Musk a zis că 2022 ar trebui să fie anul în care primele misiuni Big Falcon Spaceship vor fi lansate către Marte. În vara lui 2022, Pământul și Marte vor fi mai apropiate decât de obicei, ceea ce va face misiunea o idee mai ușoară. Pentru a ajunge pe Marte, Big Falcon Spaceship va avea nevoie de câteva luni sau chiar un an.

2022-2023: Prima navă spațială Big Falcon aterizează pe Marte

Spre sfârșitul lui 2022 sau începutul lui 2023, prima navă Big Falcon ar trebui să aterizeze pe Marte. Musk își dorește ca Big Falcon Spaceship să ducă pe Marte echipamente, mașinării și provizii care vor fi necesare pentru următoarele misiuni – de la generatoare electrice și până la apă.

2023: Sunt trimiși primii oameni cu Big Falcon Rocket în orbita Lunii

Miliardul japonez Yusaku Maezawa, care a plătit o sumă nespusă către SpaceX, va lua cu el cel puțin șase artiști din diverse domenii în prima călătorie turistică pe Lună. Voiajul va dura în jur de o săptămână.

2024: Primele echipe de oameni sunt trimise pe Marte

Dacă toate misiunile anterioare decurg bine, SpaceX va trimite una sau două echipe pe Marte. Ei vor duce acolo alte 100 de tone de provizii.

2025: Primii oameni pășesc pe Marte

Călătoria către Marte ar putea dura între șase și nouă luni. În acest timp, navele spațiale vor servi drept cămin – unul poate nu foarte comod – pentru astronauți. 2025 ar trebui să fie anul în care primii oameni pășesc pe Marte.

2028: Mars Base Alpha este construită

Prima bază marțiană, Mars Base Alpha, ar trebui să fie terminată în 2028. „Va porni ca o construcție a celei mai de bază infrastructuri, o simplă bază pentru a crea un propulsor, o centrală electrică, domuri în care să crească plante – tot felul de treburi esențiale fără de care nu putem supraviețui”, a explicat Musk. „Și apoi va fi o explozie de oportunități antreprenoriale.”

2030-2040: Construirea primului oraș marțian

Cu mult noroc, în acest deceniu se va construi primul oraș marțian. Deși mulți experți sunt de părere că nu vom avea tehnologia suficientă pentru așa ceva, Musk își menține poziția de vizionar încăpățânat în această privință. El a vorbit despre posibilitatea de a trimite un milion de oameni pe Marte, care să plătească 200.000 de dolari pe un bilet doar dus. Mai mult, a subliniat că viața pe Marte nu trebuie să fie plictisitoare – „Marte va avea nevoie de de toate, de la topitorii de fier la lanțuri de pizza”, a zis Musk.

2100: Marte se va transforma încet într-un al doilea Pământ

Deși totul este la nivel teoretic, Musk visează să ducă la bun sfârșit procesul de terraforming – un proces de schimbare climatică intenționată și foarte rapidă, prin care clima unei planete este încălzită și umezită pentru a fi sustenabilă pentru colonizarea umană. Cei de la NASA nu sunt siguri că acest lucru se poate, dar Musk este mai optimist. Ideile sale de a porni acest proces sunt nebunești (unele implică lansarea de bombe nucleare pe Marte), dar au șanse la fel de mari de a funcționa ca de a eșua, așa că nu avem nimic de pierdut.