23 iun. 2018 | 09:00

Cu ce ar trebui să te îmbraci pe Marte, dacă ar fi să locuiești acolo

ACTUALITATE
Cu ce ar trebui să te îmbraci pe Marte, dacă ar fi să locuiești acolo

Călătoria cu echipaj uman pe Marte ar trebui să fie următoarea realizare istoric a omenirii. Cei mai vizionari cred chiar că oamenii vor putea să colonizeze Marte, dar, deocamdată, trebuie să vedem cu ce ne îmbrăcăm.

Acele costume spațiale pe care le-ai văzut în filme și în fotografii nu sunt făcute decât pentru anumite situații. Fiecare costum are o anumită utilitate, dar pe Marte, condițiile extreme necesită cu totul alte „haine”.

Nu mai există îndoială că nu vom porni spre Marte. NASA lucrează deja intens la asta și speră să realizeze acest lucru până în 2030. Compania lui Elon Musk, care lucrează la Space X, speră să aingă acest vis al omenirii chiar mai repede, pe la mijloculanilor 2020. Dar navetele și vehiculele spațiale nu sunt singura îngrijorare a oamenilor de știință. Ei trebuie să găsească cele mai potrivite costume care să ajute echipajul uman să supraviețuiască într-un loc unde nicio altă ființă pământeană nu a mai pășit.

Designerii și specialiștii în domeniu trebuie să creeze un costum special pentru explorare planetară terestră. Până acum, singurele costume spațial care permit astronautului să pășească pe suprafața unui alt corp ceresc decât Pământul au fost cele purtate de Neil Armstrong și Buzz Aldrin, când au ajuns pe Lună.

De atunci, oamenii care au fost trimiși în spațiu au purtat doar costume care nu permit mersul, ci doar operațiuni simple în timp ce purtătorul gravitează. Pe Marte, oamenii au nevoie de costume care sunt mai mult decât „simple” scuturi împotriva radiațiilor cosmice.

Echipament pentru Marte: lejer, dar nu chiar casual

Echipamentul pentru Marte trebuie să fie mai ușor, dar nu precum blugii și tricoul de pe tine, rezistente, fiabile și flexibile, ca să permită astronauților mișcarea și acesibilitatea unor munci ușoare, cum ar fi schimbarea unei roți a vehiculului spațial.

Atunci când ai de petrecut vreo 500 de zile pe Marte, costumul trebuie să fie parte din tine, să nu incomodeze, să fie unealta perfectă care-ți aigură supraviețuirea. Condițiile meteo de pe Planeta Roșie sunt cu mult mai diferite și mai dure decât cele de pe Pământ.  Furtunile de nisip, de exemplu, sunt mai înfricoșătoare decât cele din deșerturile noastre. E un scenariu aproape apocaliptic, cum numai în Filmul The Martian (cu Matt Damon)  ai mai văzut.

Marte are de două ori mai mult pământ de explorat decât planeta noastră, deci ai nevoie de protecție pe măsură. Temperaturile extreme sunt și ele complet diferite față de cele de pe Pământ. Sunt zone și momente când temperaturile pot varia de la -100 de grade Celsius noaptea, la temperaturi la care începi, efectiv, să te topești, în timpul zilei.

Cei care se încumetă să meargă în cea mai periculoasă călătorie din istoria umanității, vor avea de înfruntat provocări inimaginabile. Stilul și eleganța hainelor scumpe vor rebuie lăsate acasă.