Astronautul care dezvăluie de ce nu am ajuns încă pe Marte

Astronautul care dezvăluie de ce nu am ajuns încă pe Marte

Faimosul astronaut Chris Hadfield spune că am fi putut trimite oameni pe Marte încă din anii ’60, dar există un motiv întemeiat pentru care nu am făcut asta.

Fostul comandant al Stației Spațiale Internaționale a declarat că, în 1960, o misiune spre Marte implica un risc de deces mult prea mare. Acesta a spus că tehnologia care a dus omul pe Lună ar fi putut fi folosită și pentru misiunile pe Marte.

Hadfield se referea la faimoasa misiune Apollo 11: primul zbor spațial care a reușit să ducă doi oameni pe Lună.

Americanii Neil Armstrong și Buzz Aldrin au atins suprafața Lunii pe 20 iulie 1969, iar Chris Hadfield este convins că aceeași tehnologie a navetei spațiale ar fi putut să ne ducă și pe Marte.

Una dintre probleme, potrivit astronautului, era că o călătorie către Marte cu acele navete clasice ar fi durat prea mult. Iar asta implica multe alte riscuri, în special bolile cauzate de mediul dificil din spațiu.

„Majoritatea astronauților pe care i-am fi trimis în această misiune nu ar fi supraviețuit”, a explicat el.

De asemenea, astronautul a adăugat că planeta Marte se află la o distanță mai mare decât cred majoritatea oamenilor și acesta nu greșește: Marte este de 600 de ori mai departe de Pământ decât Luna.

Situația se complică și datorită faptului că distanța se schimbă constant, pe măsură ce planetele se rotesc în jurul Soarelui. Cea mai mică distanță dintre Marte și Pământ poate fi de aproximativ 54 de milioane de km.

Lansarea navetelor necesită foarte mult timp – de la 128 la 333 de zile. Este o perioadă extrem de lungă pentru a sta la bordul unei navete. În plus, opțiunea trimiterii unei misiuni de salvare este aproape imposibilă.

Mai mult decât atât, astronauții care petrec mult timp în spațiu sunt expuși radiațiilor, care, pe termen lung, pot cauza cancer.

În prezent, există o mulțime de companii- NASA cu Space Launch System, SpaceX cu Big Falcon Rocket și Blue Origin cu New Glenn rocket – care promit călătorii către Marte.

Cu toate acestea, Hadfield rămâne sceptic în legătură cu aceste rachete. „Cred că nu vom merge niciodată cu motoarele celor trei rachete, poate doar dacă vom fi obligați”, a mai declarat el.

Citește și:
Sursa: Fox News