Singurele mănuși de box de pe vremea romanilor, descoperite în Anglia

Singurele mănuși de box de pe vremea romanilor, descoperite în Anglia
16:15 22.02.2018

O pereche de mănuși de box de pe vremea romanilor au fost scoase la lumină în Anglia, iar descoperirea e semnificativă.

Artefactele de pe vremea romanilor nu sunt deloc puține. Civilizația antică a reușit să rămână în istorie destul de bine, cu o mulțime de realizări, fie ele arhitecturale, istorice sau de altă natură. Totuși, mănușile de box descoperite acum reprezintă o premieră importantă pentru arheologi.

Experții au descoperit mănușile de box în timpul unor săpături făcute la Zidul lui Hadrian. Aceștia lucrau la Vindolanda, în apropiere de Hexham, Northumberland. Conform cercetătorilor, acestea ar fi singurele mănuși de box de pe vremea romanilor, descoperite până acum.

Dr. Andre Birley, directorul săpăturilor de la Vindolanda Trust, consideră că aceste mănuși antice sunt o descoperire uimitoare. Mănușile au fost descoperite în situl arheologic vara trecută, alături de o mulțime de tăblițe de scris, săbii, încălțăminte și chiar dopuri pentru băi.

mănuși de box

Mănușile sunt confecționate din piele și sunt făcute să acopere primele falange ale degetelor. Dr. Birley spune că ”am mai văzut mănuși de box romane reprezentate în cadrul statuilor de bronz sau al sculpturilor, dar să găsești un asemenea artefact e un eveniment cu adevărat special”.

Acesta adaugă că ”te trec fiori când îți dai seama că ai descoperit ceva unic prin prisma artefactelor recuperate până acum”.

Una dintre cele două mănuși, mai mare, este umplută cu un material natural, care a fost inserat pentru a absorbi șocurile datorate loviturilor. Mănușa mai mică, aflată în condiție aproape perfectă, e umplută cu o spirală de piele destul de dură.

Având în vedere structura mănușilor, acestea ar fi fost folosite în sesiunile de antrenament, deoarece în timpul luptelor reale, se foloseau mănuși cu inserții de metal.

Sursa: bbc.com
loading...