Toate lucrurile care sunt aproape la fel de rele pentru tine ca fumatul

Toate lucrurile care sunt aproape la fel de rele pentru tine ca fumatul
Sursa foto: Motive4you

Fumatul nu este bun pentru nimeni, iar asta nu este o surpriză. Efectele nocive ale țigărilor sunt bine-cunoscute, însă există și multe alte lucruri aproape la fel de rele precum fumatul.

În România, 28% din persoanele cu vârste de peste 15 ani fumează, cu mult peste statisticile de la suedezi (7%) și de la englezi (17%), conform CVL Press.  Pe lângă fumat, mai există alte amenințări care plutesc asupra sănătății românilor, iar cei de la Business Insider au realizat o listă cu acestea.

Singurătatea

Singurătatea este boală grea, se pare. Julianne Holt-Lunstad, profesoară de psihologie la Brigham Young University, a efectuat mai multe cercetări, în urma cărora a descoperit că singurătatea reduce durata de viață a oamenilor la fel de mult cât o face fumatul de 15 țigări pe zi.

Statul jos în exces

Un studiu din 2014 a arătat că statul jos toată ziua crește riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer. Cercetătorii au descoperit că, pentru fiecare două ore petrecute stând jos, riscul de dezvoltare a cancerului de colon, de endometru sau de plămâni creștea, chiar și atunci când oamenii făceau sport în restul zilei.

Lipsa de somn

Conform profesorului Valery Gafarov, de la Organizația Mondială a Sănătății, lipsa de somn crește riscul de infarct la fel de mult precum fumatul regulat. „Somnul insuficient ar trebui să fie considerat un factor de risc modificabil pentru bolile cardiovasculare, alături de fumat, lipsa de mișcare și dieta nesănătoasă”, a spus el.

Bronzatul

Atât bronzatul pe plajă, cât și cel la solar ar putea avea efecte mai periculoase decât fumatul. Un studiu din 2014 a arătat că bronzatul la solar a dus la mai multe cazuri de cancer de piele decât a dus fumatul la cancer de plămâni.

Alimentația nesănătoasă

Mâncărurile procesate, pline de zaharuri și grăsimi saturate ar putea fi mai nocive decât țigările. În 2016, un grup de cercetători a descoperit că ratele mortalității din pricina unei alimentații nesănătoase au fost mai mari decât cele ale mortalității pricinuite de alcool, droguri, fumat și sec neprotejat – toate la un loc.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: