30 mai 2017 | 15:39

Care este legătura între mâncarea nesănătoasă și consumul de droguri

ȘTIINȚĂ
Care este legătura între mâncarea nesănătoasă și consumul de droguri

Mâncarea pe care o consumi în anii copilăriei poate schimba alimentația ta, iar mâncarea nesănătoasă creează aceeași dependență precum consumul de droguri.

Se pare că mâncarea pe care o consumi în anii copilăriei întărește acele legături cerebrale asociate cu comportamentele care produc plăcere, conexiuni care sunt asociate cu administrarea amfetaminelor, dar și cu consumul alimentelor bogate în grăsimi.

Genele au un impact asupra evoluției receptorilor chimici din creier, deci au un impact asupra alimentelor pe care le poftim. Însă mâncarea pe care o consumăm ar putea schimba fundamental modul în care acești receptori și legături asociate funcționează. Cercetătorii au analizat aceste efecte pe șobolani și au ajuns la concluzia că șobolanii care au o dietă bogată în grăsimi în primii ani de viață răspund mai puternic la amfetamină când înaintează în vârstă. Acest lucru ne arată că anumite tipuri de alimente pot crea aceeași dependență ca drogurile, potrivit inverse.com.

Studiul se axează asupra unui proces cunoscut sub numele de sensibilizare. Sensibilizarea descrie modul în care organismul nostru răspunde la diferiți stimuli. În cazul șobolanilor, cercetătorii au ajuns la concluzia că aceștia experimentau efectele pe care le producea consumul de droguri, deși ei nu consumau așa ceva. Cu alte cuvinte, se pare că mâncarea nesănătoasă, bogată în grăsimi, determină un comportament dăunător mai încolo în viață.

Altfel spus, dacă vei consuma mâncăruri nesănătoase în copilărie, predominant cele bogate în grăsimi (pentru că acestea ne refac stocurile de energie necesare desfășurării activităților zilnice), creierul te recompensează cu dopamină, conferindu-ți o stare de fericire. Acest comportament poate deveni cu rapiditate o obișnuință și poate dăuna alimentației tale de mai târziu. Din acest motiv, cercetătorii realizează comparații între diferite mâncăruri și drogurile care creează dependență.

Deși studiul a fost realizat doar pe șobolani, dacă aceste rezultate sunt transferabile și oamenilor, asta ne-ar putea ajuta să înțelegem mai bine ce se află în spatele dorinței noastre de a consuma mâncare nesănătoasă, dar ne poate oferi și mai multe informații legate de comportamentele care produc dependență.