La cât timp scade riscul cancerului pulmonar când renunți la fumat

La cât timp scade riscul cancerului pulmonar când renunți la fumat

Dacă te-ai lăsat de fumat asta nu înseamnă că nu ai șanse să dezvolți cancer pulmonar, însă, potrivit unui studiu, riscul bolii scade substanțial în termen de cinci ani de la renunțare.

Aceasta este principala concluzie la care au ajuns cercetători de la Vanderbilt University Medical Center. Studiul a fost publicat în „Journal of the National Cancer Institute”.

Autorul principal al lucrării, Hilary Tindle, a declarat că faptul că riscul de cancer pulmonar scade relativ repede după renunțarea la fumat, ne oferă o nouă motivație.

Tindle și colegii au examinat dosarele locuitorilor din Framingham, Massachusetts, care au fost urmăriți timp de mai multe decenii, în cadrul studiului Framingham Heart.

Cercetarea a stabilit că tensiunea arterială crescută și colesterolul mărit sunt principalii factori de risc când vine vorba de bolile cardiovasculare și, de asemenea, a urmărit și date legate de evoluția cancerului pulmonar.

Actuala cercetare a analizat 8907 de participanți care au fost urmăriți timp de 25 de ani, iar, în unele cazuri, chiar 34 de ani.

În această perioadă au fost diagnosticate 284 cazuri de cancer pulmonar, dintre care aproape 93% au apărut în rândul fumătorilor „înrăiți” care au fumat cel puțin un pachet de țigări pe zi, timp de 21 de ani sau mai mult.

La cinci ani după ce s-au lăsat de fumat, riscul de cancer pulmonar a scăzut în cazul acestora cu 39%, față de cei care încă fumau. De asemenea, riscul a continuat să scadă, odată cu trecerea timpului.

Cu toate acestea, chiar și după 25 de ani de la renunțare, riscul de cancer pulmonar a rămas de trei ori mai mare, comparativ cu persoanele care nu au fumat niciodată. În plus, patru din zece cazuri de cancer pulmonar au fost identificate la mai mult de 15 ani după ce subiecții s-au lăsat de fumat, potrivit studiului.

Într-adevăr, studiul le dă speranță celor care vor să se lase de fumat, însă, aceștia nu trebuie să uite că riscul cancerului pulmonar rămâne crescut chiar și în aceste condiții.