09 aug. 2018 | 10:20

Ce spune noua Lege a pensiilor și când va intra în vigoare

Generalist
Ce spune noua Lege a pensiilor și când va intra în vigoare

Legea pensiilor emisă de Ministerul Muncii va fi publicată pentru dezbatere publică, iar Lia Olguța Vasilescu spune că orice român va putea să-și spună părerea online cu privire la lege până ce va intra în vigoare.

După ce președintele PSD, Liviu Dragnea, a avut mai multe discuții cu ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, noua Lege a pensiilor urmează a fi publicată pe site-ul ministerului spre dezbatere publică în decursul zilei de joi, 9 august.

Dragnea spunea despre această lege că ar urma, în sfârșit, “să reașeze un sistem uriaș și care a fost complicat de-a lungul anilor”.

Conform declarațiilor lui Dragnea și a Olguței Vasilescu, legea pensiilor va rămâne în dezbatere publică până pe 8 septembrie, iar apoi va intra în procedură parlamentară, de unde va ajunge la președintele țării, care ar urma să o promulge. Așadar, legea ar urma să fie valabilă din această toamnă.

Până atunci, este bine să citești textul legii, mai ales că ministrul Muncii spune că așteaptă păreri, un feedback din partea cetățenilor care pot spune dacă e ceva greșit sau dacă mai sunt necesare modificări.

Din câte știm până acum, proiectul propune unele soluții și pentru pensionarii care nu au acte pentru sporurile primite în perioada 1975 – 2001, care, în această situație, vor primi din oficiu un procent de mărire de 10%. În plus, cei care vor să-și cumpere vechimea, vor putea să achiziționeze și una mai mică de 5 ani.

„După ce am decis asupra formulei de calcul, cea care o să elimine toate inechităţile care erau în legea pensiilor, automat a trebuit să facem simulări pe foarte multe dosare. Am făcut pe toate dosarele pe care le aveam la Casa Naţională de Pensii, pierdute sau câştigate în instanţă”, a declarat Olguța Vasilescu.

Partea bună este că nicio pensie nu va scădea, iar vârsta de pensionare nu se va modifica, potrivit afirmațiilor ministrului Muncii de la TVR, din ziua de marți, 8 august.

„Pensia va fi egală cu numărul de puncte X VPR, VPR-ul este valoarea punctului de pensie, valoarea punctului de referinţă, împărţit la 25, 25 care este un parametru determinat de vechimea medie din ultimele 4 legi ale pensiilor. Ei bine, VPR-ul va fi 1.875 la nivelul anului 2021, cât va însemna punctul de pensie atunci, împărţit la 25, deci dă cifra de 75, care va fi 75 de lei. Apoi, numărul de puncte înseamnă suma punctajelor anuale. Deci se înmulţesc acestea – nr. de puncte şi cu valoarea punctului de referinţă. Şi am luat şi un exemplu, ca să fie şi mai uşor de priceput pentru toată lumea – 40 de puncte, să zicem, ori 75, care este VPR-ul, există o pensie de 3.000 de lei. Din toate calculele pe care le-am făcut până acum, pensiile se dublează în cei 4 ani”, a explicat Olguța Vasilescu.

Astfel, în 2019, la o dată care urmează să fie comunicată de Ministerul Finanţelor, se va ajunge la un punct de pensie de 1.265 de lei. Creşterea se va face într-o singură etapă, cel mai probabil în luna iulie, cum s-a procedat până acum.

În 2020, se va ajunge la 1.775 de lei, în condiţiile în care s-a pornit de la un punct de pensie de la 871 de lei, cât a fost în 2016. A ajuns la 917 în luna ianuarie, apoi din iulie, anul trecut, a ajuns la 1.000 de lei şi din iulie anul acesta la 1.100 de lei, amintește news.ro.