Noua lege e pensiilor a fost detaliată de Olguța: cine va avea de câștigat

Noua lege e pensiilor a fost detaliată de Olguța: cine va avea de câștigat

În seara de marți, 7 august, Olguța Vasilescu s-a prezentat la TVR pentru a detalia cele mai importante aspecte referitoare la o nouă lege a pensiilor.

În cadrul emisiunii România 9, Ministrul Muncii a anunțat că va face public joi un proiecte în forma finală pentru o nouă lege a pensiilor. Proiectul vine cu mai multe măsuri benefice pentru cei care nu s-au mai bucurat de o mărire a pensiei de foarte mulți ani. În plus, cel puțin în aparență, persoanele care vor ieși la pensie în următorii 3-4 ani ar trebui să se bucure de beneficii financiare suplimentare comparativ cu legea actuală a pensiilor.

„Pensia va fi egală cu numărul de puncte X VPR, VPR-ul este valoarea punctului de pensie, valoarea punctului de referință, împărțit la 25, 25 care este un parametru determinat de vechimea medie din ultimele 4 legi ale pensiilor. Ei bine, VPR-ul va fi 1.875 la nivelul anului 2021, cât va însemna punctul de pensie atunci, împărțit la 25, deci dă cifra de 75, care va fi 75 de lei. Apoi, numărul de puncte înseamnă suma punctajelor anuale. Deci se înmulțesc acestea – nr. de puncte și cu valoarea punctului de referință. Și am luat și un exemplu, ca să fie și mai ușor de priceput pentru toată lumea – 40 de puncte, să zicem, ori 75, care este VPR-ul, există o pensie de 3.000 de lei. Din toate calculele pe care le-am făcut până acum, pensiile se dublează în cei 4 ani”.

Potrivit afirmațiilor făcute de Ministrul Muncii, după noul calcul, în 2019 se va ajunge la un punct de pensie de 1265 lei, dintr-un singur pas, cel mai probabil în luna iulie. În 2020, același parametru va ajunge la 1775 lei, în contextul în care în luna iulie a acestui an a ajuns la 1100 lei, iar în 2016 era de 871 lei. Cu un pic de noroc, până în 2021 vor fi recalculate toate cele 5,2 milioane de pensii.

Când vine vorba de implementarea noului proiect de lege, Olguța Vasilescu a insistat la TVR pe faptul că nicio pensie nu va scădea după aceste schimbări. „Este un articol în lege în care se precizează foarte clar faptul că, dacă se recalculează și din recalculare va ieși o sumă mai mică, rămâne suma aflată în plată, ceea ce este puțin probabil” În plus, vârsta de pensionare nu se va modifica la nici un nivel. Per ansamblu, creșterile vor fi atât de mari încât, conform estimărilor inițiale, impactul bugetar după aplicarea noii legi va fi dublu față de acum. Proiectul se va afla în dezbatere publică până pe data de 9 septembrie.

Citește și: