10 feb. 2016 | 15:11

Cenzura, dusă la un nou nivel: ce trebuie să știi despre legea defăimării

ACTUALITATE
Cenzura, dusă la un nou nivel: ce trebuie să știi despre legea defăimării

Poate la fel de controversată precum Big Brother, legea defăimării, iniţiată de şeful PSD, Liviu Dragnea, a primit marți girul deputaţilor jurişti, iar astăzi va primi votul final. Dacă acest lucru se va întâmpla, cei care calomniază în spaţiul public, inclusiv în presă şi pe internet, riscă amenzi între o mie şi 30 de mii de lei.

Când ţinta defăimării e un grup social, sancţiunile ajung până la o sută de mii de lei. „Partidul-stat PSD vrea să blocheze declaraţiile incomode”, susţin liberalii, care anunţă că vor vota împotriva legii. Legea iniţiată de Liviu Dragnea prevede că în cadrul Consiliului Naţional pentru Combarerea Discriminării se va înfiinţa Departamentul pentru Promovarea Demnităţii Umane şi Toleranţei care va avea rol de prevenire şi sancţionare a defăimării sociale, definită ca ”fapta sau afirmaţia prin care o persoană este pusă în situaţie de inferioritate pe temeiul apartenenţei sale la un grup social”. Deputaţii jurişti au decis ca sancţiunile aplicate de acest Departament să fie cele prevăzute în Ordonanţa Guvernului 137/2000, adoptând un amendament depus chiar de Liviu Dragnea.

”(1) Contravenţiile prevăzute la art. 2 alin. (2), (4), (5) si (7), art. 6-9, art. 10, art. 11 alin. (1), (3) şi (6), art. 12, 13, 14 şi 15 se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 30.000 lei, dacă discriminarea vizează o persoană fizică, respectiv cu amenda de la 2.000 lei la 100.000 lei, dacă discriminarea vizează un grup de persoane sau o comunitate”, se arată la Articolul 26 al Ordonanţei de Guvern menţionate.

Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, anunţa în octombrie că va elimina, în Camera Deputaţilor, criteriul defăimării pe criterii de apartenenţă politică şi de avere din Legea defăimării pe care a iniţiat-o, pentru a elimina riscurile de „interpretare greşită”, şi că va diminua cuantumul amenzilor. Dragnea susţinea atunci că a urmărit cu foarte mare atenţie toate observaţiile și a precizat că „această lege nu a fost gândită ca un mijloc de cenzură„, ci ca un mijloc legal pentru „demnitatea umană”. Legea a trecut în Comisiile comune din Camera Deputaţilor cu 17 voturi ”pentru” şi 5 ”împotrivă”.

Deputaţii PNL au votat împotriva acestei legi, argumentând că reprezintă ”un pumn în gură dat ziariştilor din România”. ”Noi considerăm că este vorba despre o reglementare excesivă. Sunt suficiente prevederi în vigoare, mai ales în Codul Civil, care dau posibilitatea celor care se consideră lezaţi în demnitate să genereze o acţiune la o instanţă competentă, nu era necesară o astfel de supra-reglementare. Mai mult decât atât, această lege, dacă va deveni lege, poate fi intitulată (…) o reglementare a cenzurii pe Facebook, de asemenea, un pumn în gură dat ziariştilor din România”, a declarant deputatul PNL Gabriel Andronache, citat de Mediafax.

Așa cum era de așteptat, legea a stârnit controverse și reacții de tot felul în social media. Una dintre cele mai amuzante ni s-a părut acest profil de Facebook, care a fost închis, între timp.

Liviu DragneaDe asemenea, și Traian Băsescu a reacționat pe Facebook în raport cu această lege, susținând că șeful PSD vrea să pună sub control internetul, având nevoie de control mediatic în perioada alegerilor:

Legea defăimării Dragnea ştie că poate să cumpere cu bani şi favoruri unele televiziuni, radiouri, ziare naţionale sau…

Posted by Traian Băsescu on Tuesday, 9 February 2016