23 aug. 2018 | 14:15

Nikon a lansat, în sfârșit, o cameră foto care să nu fie dezamăgitoare

ACTUALITATE
Nikon a lansat, în sfârșit, o cameră foto care să nu fie dezamăgitoare

După mai multe luni de zvonuri și imagini neoficiale, Nikon a prezentat, în sfârșit, prima cameră full frame mirroless din portofoliu și este una impresionantă, dar cu un preț pe măsură.

De fapt, Nikon nu a lansat doar o cameră full frame mirrorless, ci două: Nikon Z6 și Z7. Nikon Z7 este vârful de gamă și are un senzor foarte generos de 45 megapixeli pe tehnologie CMOS, iar sensibilitate ISO variază de la 64 până la 25.600. Camera are procesorul de imagine EXPEED 6 care face posibilă realizare a nouă cadre pe secundă.

În plus, camera vine și cu un sistem de autofocalizare „revoluționar” care se laudă cu 493 de puncte de focus, acoperind 90% din ceea ce vezi prin vizor. De asemenea, camera este capabilă să filmeze video 4K UHD și are un sistem de stabilizare a imaginii pe cinci axe astfel ar trebui să scoată imagini și videouri clare, chiar și în condiții de iluminare precare.

Pentru a face fotografii te poți uita prin vizorul electronic (rezoluție de 3,69 milioane de puncte) sau direct pe display-ul touchsreen de 3,2 inci (nu se rotește, ceea ce nu o face o cameră potrivită pentru vloggeri sau videografi). Ca modelele Sony, Z7 are un mod de fotografiere silențios.

Cei care filmează cu astfel de camere ar trebui să fie fericiți cu Z7, deoarece trage 4K sau Full HD la 120 de cadre pe secundă.

Acum vine și problema obiectivelor, o cameră este zero dacă nu are la dispoziție o gamă largă de obiective. Nikon lansează obiective cu montură Z, dar, din fericire, lansează și un adaptor pentru obiectivele cu montura F.

La lansare, utilizatorii vor avea la dispoziție un obiectiv 24-70mm f/4, 35mm f/1.8 și 50mm f/1.8 și vrea să lanseze și un 50mm f/0.9. Alături de acestea vor mai apărea alte șase obiective anul următor și alte trei în 2020. Aici ar putea câștiga Nikon în fața lui Sony. Nu în ultimul rând, camera va avea conectivitate Bluetooth, WiFi și USB-C.

Nikon Z6 este identică din punct de vedere vizual, dar la interior găsim specificații puțin mai modeste, în comparație cu Z7. Aici avem un senzor foto de 24 MP, 273 puncte de focus, o plajă ISO de la 100 până la 51.200 și posibilitatea de a trage până la 12 cadre pe secundă în rafală.

Nikon Z7 va ajunge în magazin începând cu 27 septembrie și va avea un preț pe măsură: 3.400 de dolari. Z6 este ceva mai ieftin, aproape 2.000 de dolari, și ar trebui fie pe rafturi la finalul lunii noiembrie.

Nikon încearcă astfel să câștige un pic din piața mirrorless după ce aproape cinci ani a bătut pasul pe loc. Pe segmentul DSLR full frame s-a descurcat onorabil, dar fără inovații semnificative în ultimii 10 ani. Parcursul Sony i-a făcut însă pe producătorii mai consacrați, ca Nikon și Canon, să se orienteze și spre zona asta.