La Jocurile Olimpice de Iarnă găsești cea mai neagră clădire din lume

La Jocurile Olimpice de Iarnă găsești cea mai neagră clădire din lume

În marea de alb a Jocurilor Olimpice de Iarnă 2018, din Coreea de Sud, se ridică o clădire neagră, fiind și cea mai întunecată clădire de pe Pământ.

O clădire din PyeongChang, Coreea de Sud, este acum cea mai neagră clădire din istorie. Pavilionul Hyundai, proiectat de arhitectul Asif Khan pentru Jocurile Olimpice de Iarnă din 2018, a fost pulverizat cu unul dintre cei mai negri pigmenți inventați vreodată.

Pereții au o înălțime de 10 metri și o lungime de 35 metri, exteriorul este acoperit cu Vantablack VBx 2, varianta de vopsea prin pulverizare a lui Vantablack (material făcut din nanotuburi de carbon, cu o absorbție maxmă de 99,965% din radiație), cea mai neagră substanță cunoscută.

Clădirea este realizată din milioane de nanotuburi de carbon aliniate vertical, fiecare având un diametru de aproximativ 20 nanometri (cam de 3500 de ori mai mic decât lățimea părului uman) și o lungime de 14 până la 50 de microni.

De ce atrage atenția clădirea de la Jocurile Olimpice de Iarnă

Când lumina pătrunde în această aglomerare de nanotuburi, ea se disipează sub formă de căldură. Metoda originală de acoperire a unui material cu nanotuburi Vantablack implică „creșterea” acestora prin depunerea chimică de vapori. Este puternic, totuși, absorbind 99,6% din toată lumina vizibilă, în infraroșu și ultraviolete.

Surrey NanoSystems a inventat o versiune care poate fi pulverizată și blochează doar lumina vizibilă, stabilind nanotuburile într-o configurație aleatorie. Rezultatul se poate vedea pe clădirea Hyundai, de la Jocurile Olimpice de Iarnă 2018.

Deși pe dinafară clădirea are forma unui cub, dar culoarea te duce cu gândul la găurile negre, interiorul, pe de altă parte, este exact opusul. Clădirea Hyundai de la Jocurile Olimpice de Iarnă 2018 este de un alb strălucitor, realizat din corian, un material de suprafață des întâlnit în mobila de bucătărie.

[readmore]

Întreaga cameră este o instalație de apă, cu 25.000 de picături de apă pe minut care trec pe suprafețele hidrofobe. Designerul celei mai întunecate clădiri de pe Pământ spune că amintește de un oraș văzut în spațiu. Ambele părți ale pavilionului se aliniază cu celule de combustibil pe bază de hidrogen.

Publicul larg va avea acces la clădire imediat după ceremonia de deschidere a evenimentului sportiv din PyeongChang, Jocurile Olimpice de Iarnă 2018.

Citește și: