Povestea miliardarului care a creat viitorul într-o cameră mică și murdară

Povestea miliardarului care a creat viitorul într-o cameră mică și murdară
Sursa foto: Bloomberg via The Information.

Jeff Bezos este un pilon central în tot ceea ce înseamnă comerț electronic. A fondat Amazon și a ajuns, în mod oficial, cel mai bogat om din lume, cu o avere de 118,5 miliarde de dolari. Partea cea mai tare? A început să își construiască imperiul dintr-o cameră înghesuită, pe vreme când nimeni nu îi dădea prea multe șanse.

Amazon a fost, la origini, un simplu startup care vindea cărți. Compania avea sediul într-o clădire veche, îndesată între un amanet, un magazin porno, un magazin de peruci și un restaurant de duzină.

Sediul din prezent se extinde pe 7,5 kilometri pătrați, în 33 de clădiri împrăștiate prin Seattle. Mai sunt, desigur, și alte divizii și puncte în alte țări, dar pe ele nu le-am pus la socoteală. Pe vremuri, Amazon avea un faimos birou-ușă – practic, o ușă montată pe bucăți de lemn, despre care Bezos spunea că este simbolul cheltuirii banilor pe lucruri care contează pentru clienți.

Ce făcea Jeff Bezos când nu era cel mai bogat om din lume și Amazon era la început

Jeff Bezos în biroul său din 1999, unde a construit viitorul comerțului online.

Mama lui Bezos era încă o adolescentă când l-a născut în ianuarie 1964. Ea s-a căsătorit cu Mike Bezos, un imigrant din Cuba. Jeff nu a aflat că Mike este tatăl lui adoptiv până la 10 ani, Chiar și așa, atunci când a aflat asta, era mai speriat că va trebui să poarte ochelari decât de vestea cea nouă.

În ceea ce îl privește pe tatăl biologic al acestuia, un simplu circar, mama lui Jeff l-a rugat să stea departe de ei. Acesta nu știa ce a ajuns fiul său când a fost intervievat de Brad Stone pentru cartea „The Everything Store”.

Încă de mic, Bezos a dat dovadă de o inteligență deosebită. Când era copil, abia trecut de stadiul de bebeluș, și-a dezasamblat cu o șurubelniță pătuțul, pentru că dorea să doarmă într-un pat adevărat. În școală, le spunea profesorilor că viitorul oamenilor nu se află pe această planetă.

El își dorea în acea vreme să devină un antreprenor în domeniul spațial – nu avea nici cea mai vagă idee că peste ani și ani va fonda compania de explorare a spațiului Blue Origin.

În adolescență, Bezos a lucrat la McDonald’s în timpul verii. El a lăsat această slujbă în urmă și a fondat alături de iubita lui de atunci o tabără de vară de 10 zile pentru copii. Taxa era de 600 de dolari per participare – în total, au venit șase elevi.

Când a mai crescut, Bezos a mers la facultate la Princeton și a absolvit un profil specializat pe știința calculatoarelor. După absolvire, a renunțat oferte de muncă de la Intel și de la Bell Labs, pentru a lucra în startup-ul Fitel. Ceva mai târziu, a ajuns să lucreze pentru grupul D.E. Shaw. După doar patru ani, a ajuns vice-președinte senior la companie.

Viața personală o privea analitic. Pentru el, să întâlnească femei era un proces în sine, unul matematic. Așadar, pentru a mări „fluxul de femei”, s-a apucat de cursuri de dans. În 1993 s-a căsătorit cu MacKenzie Tuttle, asociat al companiei la care lucra.

Când a apărut ideea pentru Amazon

În 1994, Jeff Bezos a aflat că web-ul a crescut cu un procent de 2.300% în numai un an. Șocat de cifră, s-a gândit că trebuie să profite cumva de creștere. După ce a făcut o listă cu 20 de produse pe care să le vândă online, s-a hotărât că cea mai sigură opțiune o constituie cărțile.

A trebuit să ia o decizie crucială – să părăsească slujba la D.E. Shaw.

Ulterior, el a povestit ce l-a ajutat să ia o asemenea decizie: „Genul acesta de lucru pur și simplu nu e ceva de care să îți faci griji când ai 80 de ani. În același timp, știam că aș putea regreta sincer că nu am participat în acest lucru numit Internet despre care credeam că va fi un eveniment revoluționar. Când m-am gândit în felul acesta… a fost incredibil de ușor să iau o decizie”.

Șeful lui Bezos de la D.E. Shaw a încercat să îl convingă să rămână, însă Bezos era hotărât complet să își încerce norocul în lumea nouă și promițătoare a Internetului

Astfel a luat naștere Amazon. Inițial, trebuia să se numească Cadabra, de la „abracadabra”. Când avocatul lui Bezos a înțeles din greșeală „cadaver” (cadavru), a apărut ideea de a schimba numele în Amazon, conform Mashable. Noul titlu a avut două motive la bază. Primul a fost de a sugera mărimea imensă a magazinului, precum a râului omonim (la lansare, amazon.com avea motto-ul „Cea mai mare librărie a Pământului”). Al doilea a fost pentru a sublinia că listele site-ului erau în ordine alfabetică (după cum se poate vedea din săgeata care conectează literele „a” și „z” din logo-ul companiei).

Amazon în tinerețe era altfel

Sediul Amazon era într-o clădire mică și nu promitea nimic. Majoritatea ședințelor de muncă se țineau la un Barnes & Noble din cartier. În birou, de fiecare dată când cineva cumpăra ceva de pe Amazon, suna un clopoțel. Atunci se adunau cu toții pentru a vedea dacă cineva îl cunoaște pe cumpărător. Asta a ținut cam câteva săptămâni, înainte ca toți să se plictisească de clopoțelul care suna constant.

În prima lună de la lansare, Amazon a reușit să vândă cărți către oameni din 50 de state și 45 de țări diferite. De acolo, a continuat să crească. Bezos însă nu era un șef de vis, pentru că avea obișnuința să se enerveze pe angajați. Mai mult, nu îi lăsa pe angajați să își prezinte ideile în prezentări Power Point. În schimb, le cerea lucrări de șase pagini, pentru a încuraja gândirea critică. De asemenea, cultura companiei Amazon nu include beneficii de tipul mâncării și masajelor gratuite.

Ce face Jeff Bezos cu atâția bani

În 1998, Jeff Bezos a devenit unul din primii investitori Google. A investit 250.000 de dolari în companie. În funcție de valoarea acțiunilor Google, deși Bezos nu a comunicat publicat câte acțiuni mai decide, acea sumă ar reprezenta între unul până la două miliarde de dolari. În 2000, și-a creat propria companie spațială, Blue Origin, cu sediul în Kent, Washington.

În 2012, a donat 2,5 milioane de dolari pentru a proteja căsătoriile gay în Washington. Un an mai târziu, a cumpărat The Washington Post pentru suma de 250 de milioane de dolari.  În februarie, 2018, a investit 42 de milioane de dolari pentru a crea un ceas care să funcționeze 10.000 de ani.

[readmore]

În ianuarie 2018, Jeff Bezos a devenit oficial cel mai bogat om de pe planetă. Dacă luăm în considerare inflația, nu este însă și cel mai bogat om care a trăit vreodată. Acesta ar fi John D. Rockefeller, care ar fi fost cel mai bogat om din lumea din Evul Mediu și până acum. Astăzi, averea lui ar fi valorat 367 de miliarde de dolari, potrivit CNN.

„Am câștigat această loterie”, a zis Jeff Bezos, conform Newsweek, iar asta însumează perfect tot ce a făcut până acum. „Am câștigat această loterie gigantică, și se numește Amazon.com. Folosesc câștigurile la loterie pentru a ne împinge puțin mai departe în spațiu”.