Jaguar a stabilit un nou record mondial pentru bărci electrice de viteză

Jaguar a stabilit un nou record mondial pentru bărci electrice de viteză

Deși majoritatea producătorilor de vehicule sunt interesați de recorduri de viteză pe asfalt, cei de la Jaguar s-au reorientat cu succes către apă.

Având în vedere că mașinile electrice devin populare la nivel global, producătorii se întrec să stabilească diverse recorduri cu acestea, fie de viteză, fie autonomie, spre exemplu. Jaguar, Vector și Williams, însă, s-au orientat către bărcile electrice, pentru a stabili un nou record de viteză pentru asemenea vehicule.

Trioul de companii a ajuns la performanța de a spulbera nu doar recordul englez, ci și pe cel mondial la capitolul viteză medie pentru o barcă cu propulsie electrică. Jaguar Vector Racing V20E a reușit să aibă o viteză medie de 142,6 km/h. S-ar putea să nu ți se pară foarte mult dar trebuie să ții cont că, pe de-o parte, vorbim de o barcă, iar pe de altă parte, recordul anterior, de aproximativ 122 km/h, data încă din 2008.

Companiile s-au sfiit să dezvăluie prea multe detalii despre tehnologia folosită la bordul ambarcațiunii. Totuși, aceasta se bazează pe sisteme similare precum cele folosite de Williams și Jaguar în Formula E. Aerodinamica bărcii a avut un rol important în stabilirea unui nou record, deoarece designul creat pentru un singur ocupant e optimizat pentru viteză.

Poate că nu vei călători prea curând cu o asemenea barcă electrică, dar progresul făcut de cele trei companii nu trebuie ignorat. E important de menționat că acest nou record marchează abia începutul colaborării între cele trei companii. Acestea speră să creeze bărci mai puternice în viitor, astfel că recordurile stabilite în prezent ar putea să nu reziste foarte mult timp, în funcție de progresele pe care reușesc Jaguar, Williams și Vector să le facă.

Sursa: engadget.com