Momentul care îți arată cât de meschin e Zuckerberg, șeful Facebook

Momentul care îți arată cât de meschin e Zuckerberg, șeful Facebook

Lucrurile nu par a merge bine pentru Mark Zuckerberg anul acesta. După ce cei doi cofondatori ai WhatsApp au decis să plece din Facebook acum a venit și timpul celor doi fondatori ai Instagram să părăsească barca.

Plecările celor patru sunt legate de tensiuni și diferențe de opinii cu fondatorul Facebook. O întâmplare de acum 14 ani îți arată cât de meschin este Mark Zuckerberg și de ce este în stare să facă pentru a câștiga.

În 2004, Mark Zuckerberg a spart mailurile private ale doi utilizatori ai Facebook, la vremea aceea jurnaliști la ziarul Harvard Crimson. Cum a ajuns Zuckerberg să facă asta?

Este binecunoscut faptul că gemenii Cameron Winklevoss și Tyler Winklevoss, alături de Divya Narendra l-au acuzat pe Mark Zuckerberg că le-a furat ideile și că i-a păcălit pentru ca acesta să aibă timp să Facebook. Cei trei susțin că l-au angajat pe Zuckerberg să le construiască o rețea socială numită HarvardConnection.com, iar el doar le-a furat ideile pentru a construi propria rețea socială numită la vremea aceea TheFacebook.com

Cei trei s-au grăbit și au angajat pe altcineva să facă site-ul care, între timp, a devenit ConnectU.com.

Cei trei au mers la jurnaliștii de la Harvard Crimson pentru a face cunoscută povestea. Mai departe, jurnaliștii l-au chemat pe Mark Zuckerberg să audă și partea sa, iar acesta le-a arătat că nu a copiat niciun element de design și niciun element fundamental de la HarvardConnection.com (ConnectU). Cei doi jurnaliști au fost mulțumiți și au decis să nu scrie un articol despre asta.

Totuși, la scurt timp, cei de la Harvard Crimson au mai primit o plângere de la John, un coleg de-al gemenilor, în care și el îl acuza pe Zuckerberg că i-a furat o idee. Jurnaliștii l-au chemat din nou pe Zuckerberg care se pare că s-a supărat pentru că el credea că s-a renunțat la poveste. Jurnaliștii l-au contactat din nou pe colegul gemenilor Winklevoss, iar acesta a recunoscut că a mințit și că a inventat povestea doar pentru a-i impresiona pe cei doi.

Momentul pe care Mark Zuckerberg ar vrea să-l uiți

Așadar, Harvard Crimson a decis să publice povestea despre Facebook, dar să omită povestea mincinoasă a lui John. Mark Zuckerberg nu a avut răbdare să aștepte până dimineață și a spart emailurile celor doi jurnaliști ai Harvard Crimson. Cum a făcut asta? Simplu.

A căutat pe Facebook (la vremea aceea numit TheFacebook.com) persoanele care au declarat că fac parte din echipa Harvard Crimson. Mai departe, el a căutat în încercările de logare eșuate ale membrilor Crimson (login-urile care erau refuzate dintr-un anumit motiv, o literă în plus sau în minus la parola etc).

Mark Zuckerberg s-a gândit că poate acele parole sunt pentru alte conturi online ale acelor membri. Așadar, a încercat să se logheze pe conturile de email ale membrilor Crimson folosind parolele și numele de utilizatori refuzate de sistemul Facebook.

A obținut acces la conturile a doi editori ai Crimson și a putut să citească ce credeau despre povestea Facebook-HarvardConnection.

De asemenea, să nu uităm că tot Mark Zuckerberg a spus despre Facebook că este o companie care câteodată „se mișcă prea repede și mai strică lucruri, dar asta este cool”.

Citește și: