15 mart. 2018 | 20:10

Țigările de tipul IQOS, mai periculoase decât vrea compania să admită

ACTUALITATE
Țigările de tipul IQOS, mai periculoase decât vrea compania să admită

Dacă până acum existau doar îndoieli că IQOS, și produse similare, prezintă mai multe probleme, acum sunt întărite cu un studiu terț.

Un studiu arată că țigările de tip IQOS (I Quit Original Smoking – „Am renunțat la fumatul clasic”), adică heat-not-burn (tutun încălzit, nu ars – n.r.) nu sunt chiar atât de sigure cum susține compania. Acestea sunt produse de Philip Morris International (PMI), mai cunoscută pentru Marlboro, și sunt promovate drept fumatul viitorul. Compania susține că viitorul fumatului este unul “fără fum” și investește în astfel de tehnologii.

În materialele de promovare, Philip Morris susține că IQOS conține cu până la 95% mai puține substanțe chimice dăunătoare. Asta conform propriilor teste. Acestea sunt combătute de cercetători de la Universitatea din California. Ei spun că ar fi apărut într-un jurnal științific care are un proces de revizuire deficitar.

Studiul despre care vorbeam mai sus a fost publicat în jurnalul Tobacco Control și arată că, din dorința de a inhala mai multă nicotină, fumătorii au tendința de a trage mai multe fumuri într-un timp mai scurt.

Acest lucru se întâmplă deoarece țigara ține șase minute până se consumă, după care dispozitivul IQOS trebuie lăsat la încărcat. Asta înseamnă că este posibil ca fumătorii să inhaleze o cantitate mai mare de vapori.

Cu toate că IQOS nu arde ca țigările clasice, cercetătorii au descoperit un dop de tutun carbonizat format în urma pirolizei: descompunere termică în absența oxigenului. Carbonizarea este mai mare dacă nu cureți dispozitivul după ce termini țigara, ceea ce înseamnă că acumularea de reziduuri duce la creșterea temperaturilor pirolitice.

Cercetătorii au adăugat că IQOS nu este strict un produs de tutun heat-not-burn și că studiul a arătat că produsul nu este chiar atât de bun precum se crede. Ei spun că este nevoie de mai multe teste, deoarece popularitatea produsul se află într-o continuă creștere.

Deși IQOS conține un filtru din polimer pentru răcirea vaporilor, studiul a arătat că acesta se poate topi din cauza căldurii, chiar dacă nu se află în contact direct cu elementul de încălzire.

PMI încurajează testările independente ale produsului, însă nu a fost de acord cu aceste concluzii. Oficiali PMI susțin că filtrul nu se topește în timpul folosirii normale și nu eliberează o toxină în vapori. Ei spun că filtrul este făcut din amidon de porumb și că toxina nu este folosită la fabricarea produsului și nu a fost detectată în testele lor de emisie. În plus, susțin că decolorarea și încălzirea filtrului provin din procesul de răcire al vaporilor, dar acest lucru nu indică emisia de substanțe toxice.