Găsirea extratereștrilor, dacă există, ar putea fi făcută de așa ceva

Găsirea extratereștrilor, dacă există, ar putea fi făcută de așa ceva
Sursa foto: Jingchuan Yu/Beijing Planetarium

Căutarea vieții extraterestre presupune mult timp petrecut separând semnalele de zgomot, iar inteligența artificială ne-ar putea ajuta cu asta.

Un studiu aprobat de The Astrophysical Journal arată cum, cu ajutorul exploziilor rapide de unde radio din spațiu, o inteligență artificială poate fi antrenată pentru a găsi alte câteva zeci de date. Aceste explozii se mai numesc și fluierături cosmice.

Practic, ele sunt pulsații scurte și puternice de energie care apar din adâncimile spațiului. Oamenii de știință nu știu exact care este cauza lor, dar au mai multe teorii. Exploziile ar putea fi provocate de stele neutronice sau găuri negre magnetizate sau ar putea fi transmisiuni de la o civilizație extraterestră.

Aceste fluierături spațiale sunt atât de scurte, încât este obositor să fie observate manual – iar aici intră în joc inteligența artificială, care ne poate ajuta să le descoperim mai ușor.

Cercetătorii de la Breakthrough Listen, un proiect SETI condus de University of California, Berkeley, au antrenat un algoritm să detecteze exploziile rapide de unde radio spațiale, cu ajutorul înregistrărilor anterioare ale acestor explozii. Ei au oferit algoritmului cinci ore de activitate radio înregistrată.

Algoritmul a identificat 72 de explozii rapide în acest interval, de la o sursă care se află la aproape 3 miliarde de ani lumină de Pământ.

„Munca noastră este interesantă nu doar pentru că ne ajută să înțelegem mai în detaliu dinamica comportamentului exploziilor rapide de unde radio spațiale, dar și pentru că pare promițător să folosim învățarea automată pentru a detecta semnalele pe care algoritmii clasici le ratează”, a explicat Andrew Siemion, director la Berkeley SETI Research Center și investigator principal al studiului.

„Indiferent dacă exploziile rapide de unde radio spațiale se dovedesc a fi semnale ale tehnologiei extraterestre sau nu, Breakthrough Listen contribuie la extinderea frontierelor unei zone noi și în creștere rapidă în ceea ce privește înțelegerea asupra Universului din jurul nostru”.

Citește și:
Sursa: Futurism