AI-ul care ar putea salva nenumărate vieți în timpul cutremurelor

AI-ul care ar putea salva nenumărate vieți în timpul cutremurelor

De multe ori, replicile cutremurelor pot fi la fel de terifiante precum cutremurele în sine. Oamenii de știință au dezvoltat un sistem pe bază de inteligență artificială pentru a prezice unde vor avea loc aceste replici.

Pentru o zonă care tocmai ce a scăpat de un cutremur mare, este esențial ca oamenii care locuiesc acolo să știe când și unde va lovi următoarea replică. Aceste replici sunt de multe ori mai periculoase decât cutremurul în sine, pentru că pot distruge mai mult clădirile și să îngreuneze eforturile salvatorilor.

O echipă condusă de cercetători de la Harvard a antrenat o inteligență artificială să asimileze cantități mari de date senzoriale și să aplice învățarea automată în realizarea prezicerilor. Oamenii de știință au spus că sistemul nu este gata pentru a fi dat spre folosire, dar că deja este mai precis în a prezice replicile de cutremur decât tehnologia existentă.

În următorii ani, sistemul ar putea deveni o parte esențială din echipamentele folosite de seismologi. „Există trei lucruri pe care vrei să le știi despre cutremure – vrei să știi când vor apărea, cât de mari vor fi și unde vor avea loc”, a zis unul din membrii echipei, Brendan Meade, de la Harvard University din Massachusetts. „Înainte de munca noastră aveam legi empirice cu privire la când vor avea loc cutremurele și cât de mari vor fi, iar acum lucrăm la a treia parte, unde ar putea avea loc”.

Sistemul folosește învățare complexă, o tehnică mai avansată decât învățarea automată clasică, pentru că folosește rețele neurale care imită procesul de gândire din creierul uman. Astfel, inteligența artificială poate vedea mai multe rezultate în același timp și să ia în considerare mai mulți factori. În cazul cutremurelor, un sistem bazat pe învățarea complexă ar putea fi foarte util, putând chiar să găsească modele repetitive pe care oamenii nu au putut să le vadă până acum.

Întreaga cercetare poate fi găsită în jurnalul Nature.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI