05 mai 2018 | 10:15

Jeff Bezos are o părere extrem de eronată despre creierul uman

ACTUALITATE
Jeff Bezos are o părere extrem de eronată despre creierul uman

Jeff Bezos a împărtășit recent părerea lui cu privire la creierul uman – aceea că folosește de 1,5 ori mai multe resurse de energie decât restul corpului – și nu putea fi mai departe de adevăr.

Fondatorul și CEO-ul Amazon și-a făcut opinia cunoscută în timpul unui interviu cu Mathias Döpfner, CEO al companiei media germane Axel Springer. Transcriptul interviului a apărut pe Business Insider. În timp ce Bezos explica de ce oamenii trebuie să colonizeze sistemul solar, a scos o perlă de neuitat.

„Lasă-mă să îți dau câteva numere”, a început el. „Dacă iei în considerare corpul tău, rata ta metabolică de om, este doar un animal. Mănânci mâncare; ăsta este metabolismul tău. Consumi cam 100 de wați. Energia ta, corpul tău, este asemenea unui bulb electric de 100 de wați.  Suntem incredibil de eficienți. Creierul tău consumă cam 60 de wați din asta”.

Pe cât de intrigantă este afirmația lui, pe atât de greșită. Sam Wang, neurolog la Princeton University și co-autor al cărții „Welcome To Your Brain”, a spus că în realitate, numerele oferite de Bezos sunt diferite. Mai exact, corpul consumă cam 70 de wați de energie, pe când creierul doar 15. Așadar, creierul consumă puțin mai mult de 20% din energie – cu mult mai puțin față de cele 60 de procente ale lui Bezos.

În cazul copiilor, proporțiile ar fi ceva mai apropiate de cele ale lui Bezos – la cei mici, creierul consumă jumătate din energia corpului. Chiar și așa, tot nu se ridică la nivelul procentului fictiv al miliardarului.

Wang a explicat că aceste informații nu sunt noi și că au existat de mai bine de 50 de ani. În anii ’50 și ’60, savantul Louis Sokoloff a făcut niște experimente prin care a urmărit glucoza în corpul uman. Experimentele au contribuit la aflarea numerelor mai sus menționate.

Ironia greșelii lui Bezos este că în 2011 a donat 15 milioane de dolari pentru Princeton Neuroscience Institute, unde Wang predă. Bezos nu a comentat în vreun fel gafa.