08 mai 2018 | 16:00

Raportul care îți arată că inteligența artificială crește riscul unui război nuclear

ACTUALITATE
Raportul care îți arată că inteligența artificială crește riscul unui război nuclear

Inteligența artificială (AI) ar putea declanșa un război nuclear internațional până în 2040, potrivit unui studiu. Rand Corporation avertizează că AI ar putea eroda ireversibil stabilitatea geopolitică.

Pentru a realiza acest raport, cercetătorii au organizat workshop-uri la care au luat parte experți în securitate nucleară și în inteligență artificială.

De-a lungul timpului, pacea a fost menținută deoarece lumea a înțeles că un atac nuclear ar avea efecte devastatoare pentru ambele tabere implicate, inclusiv pentru cea care inițiază acțiunea. Cercetători de la Rand Corporation spun că această stabilitate este amenințată potențialul AI de învățare și de capacitatea decizională a acestora.

Pe lângă asta, cercetătorii spun că AI ar putea încuraja și actorii umani să ia decizii catastrofale. Cea mai mare temere a lor este că inserarea acestor programe în infrastructura balistică, ar putea să ducă la un război nuclear de proporții.

Ei declară că aceste scenarii apocaliptice, care odată erau considerate SF, acum ar putea să devină mai mult decât o simplă ficțiune. „Nu este vorba despre roboții ucigași dintr-un film de la Hollywood, ci despre cum computerele ar putea încălca regulile de bază ale descurajării nucleare”, se menționează în raport.

Cercetătorii vorbesc și despre puterea de manipulare a AI. Ei consideră că aceasta ar putea, de asemenea, să lanseze o grevă împotriva altei națiuni, pentru a obține puterea de negociere, chiar dacă nu intenționează să lanseze un atac nuclear.

„Menținerea stabilității strategice în următoarele decenii va fi extrem de dificilă și toate puterile nucleare trebuie să participe la cultivarea instituțiilor care ar putea ajuta la limitarea acestui risc”, se menționează în lucrare.

Și nume sonore din rândul companiilor tech vorbesc despre efectele inteligenței artificiale. Cea mai recentă afirmație, în acest sens, a fost făcută de co-fondatorul Google, Serghei Brin. El spune că boom-ul inteligenței artificiale trebuie tratat cu maximă atenție și responsabilitate. De asemenea, el este de acord că AI ar putea manipula oamenii și se întreabă dacă suntem cu adevărat în siguranță.