Țara în care testele genetice vor fi gratuite ne dă o speranță

Țara în care testele genetice vor fi gratuite ne dă o speranță

Testele genetice sunt un lux pentru mulți, dar curând ar putea deveni la fel de comune precum analizele de sânge.

Cetățenii Estoniei, țara în care digitalul a făcut viața de zi cu zi mai ușoară, vor beneficia de teste genetice gratuite. Țara a lansat prima etapă a acestui program de testare, iar dacă va avea succes, alte țări ar putea să urmeze exemplul. Aceste teste le vor permite oamenilor să afle la ce boli sunt predispuși pe baza ADN-ului lor.

La început, 100.000 din cei 1,3 milioane de locuitori vor primi informații cu privire la riscurile genetice cu privire la anumite boli. Aceste informații vor ajunge mai întâi la un medic de familie, care le va putea explica pacienților ce înseamnă și ce pot schimba la stilul lor de viață pentru a evita anumite boli. Scopul final este să acorde teste genetice gratuite pentru toți locuitorii.

Testele genetice gratuite sau cu cost redus nu sunt o noutate însă. În Marea Britanie, National Health System oferă de asemenea posibilitatea acestor teste – diferența este că ele sunt făcute pentru a-i ajuta pe doctori să pună un diagnostic, nu pentru a-i ajuta pe pacienți să prevină anumite boli.

Unii experți sunt de părere că sfaturile gratuite cu privire la constituția genetică a fiecărui om pot cauza agitație. Totuși, sfaturile vor fi date de un doctor, așa că pacienții nu vor fi dezinformați ca în cazul în care ar interpreta ei singuri rezultatele.

Datele genetice ale oamenilor le aparțin doar lor. Cu toate astea, ei pot alege ca informațiile lor genetice să fie folosite în studii, mulțumită Actului Estonian de Cercetare a Genelor Umane din 1999.

Faptul că Estonia va oferi teste genetice gratuite pentru locuitorii săi nu este o surpriză, dacă ținem cont că această mică țară baltică este mereu cu un pas în față. Pentru estonieni nu există timp pierdut cu pumnii strânși de nervi la cozile interminabile de la ghișee.

În doar câteva minute, ei pot completa declarațiile de impozit, pot primi istoricul medical și pot înființa o firmă. Copiii învață programare cu mult înainte să îi izbească pubertate, adulții pot vota direct online, și internetul este drept fundamental prin constituție. Mai mult, este prima țară care a propus o criptomonedă națională.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: Futurism
Etichete: