Adevărul despre efectele îndulcitorilor artificiali asupra sănătății

Adevărul despre efectele îndulcitorilor artificiali asupra sănătății
13:00 03.10.2018

De zeci de ani, oamenii de știință au avut sarcina dificilă de a afla ce efecte au cu adevărat îndulcitorii artificiali asupra corpului nostru.

Până în prezent, cercetătorii au efectuat peste 210.000 de studii cu privire la înlocuitorii zahărului. Dar în ciuda tuturor cercetărilor, încă știm destul de puține despre efectele pe care substanțele care sunt adesea folosite pentru a îndulci băuturile fără a adăuga calorii în plus, le au asupra sănătății noastre.

Singurul lucru pe care îl putem afirma cu siguranță este că îndulcitorii artificiali, utilizați în cantități moderate, probabil nu îți vor provoca cancer. Dar lăsând la o parte riscurile de cancer, cercetătorii avertizează în legătură cu alte potențiale riscuri.

Un studiu publicat recent în jurnalul „Molecules” avertizează că cei mai comuni îndulcitori artificiali pe care îi folosim pot interfera cu modul în care bacteriile intestinale esențiale își fac treaba.

Cercetătorul Kushmaro și echipa sa au arătat că îndulcitorii artificiali pot avea un efect toxic și stresant asupra bacteriilor intestinale, cărora le îngreunează sarcina de a crește și a se reproduce.

Cercetătorii consideră că și câteva băuturi sau cafele pe zi, îndulcite cu astfel de substanțe, sunt suficiente pentru a afecta sănătatea intestinului. De asemenea, ei avertizează că ar putea îngreuna și capacitatea corpului de procesa zahărul obișnuit și alți carbohidrați. Cu toate acestea, cercetarea nu este foarte sigură, deoarece a fost realizată pe bacterii E. coli și nu pe oameni.

Un alt studiu recent, legat de efectele îndulcitorilor artificiali asupra șobolanilor, a sugerat că substanțele pot schimba modul în care animalele procesează grăsimile și energia. La șobolani, acestea au dus și la cedarea mușchilor.

Studiile anterioare au sugerat că în cazul oamenilor, îndulcitorii artificiali au fost asociați cu rate mai mari ale obezității, diabetului, hipertensiunii arteriale și accidentelor vasculare cerebrale. Alte cercetări au arătat că îndulcitorii cu zero-calorii te pot ajuta să pierzi în greutate, dar băuturile cu mai puține calorii nu îți vor atenua în niciun caz poftele.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI