Implantul ocular care ar putea schimba soarta pacienților cu glaucom

Implantul ocular care ar putea schimba soarta pacienților cu glaucom

Glaucomul este o boală care afectează progresiv nervul optic, iar lipsa tratamentului poate duce la pierderea vederii. O nouă soluție tehnologică ar putea însă să le ofere o nouă speranță pacienților.

În prezent, pacienții cu glaucom pot utiliza implanturi pentru a trata boala, dar tehnologiile existente nu rezistă mai mult de câțiva ani, din cauza acumulării de microorganisme care le distrug funcționalitatea. Cu toate acestea, cercetători de la Universitatea Purdue speră să schimbe soarta pacienților printr-o soluție tehnologică inteligentă.

Grupul a dezvoltat un implant inteligent care se curăță singur, cu microactuatori care vibrează de fiecare dată când induci un câmp magnetic. Sistemul este mai eficient decât cele precedente și, de asemenea, poate fi personalizat în funcție de nevoile tale.

Implantul mai are capacitatea de a-și schimba rezistența la curgere. Spre deosebire de multe alte implanturi, dispozitivul poate fi modificat în funcție de persoană și poate fi actualizat, pe măsură ce boala evoluează și se schimbă în timp. Cercetătorii declară că datorită implantului pacienții ar putea beneficia de o vedere mai bună pentru mai mult timp.

Deocamdată nu poți achiziționa un astfel de dispozitiv, însă munca cercetătorilor reprezintă, cu siguranță, mai mult decât un proiect de laborator. Oamenii de știință încearcă să obțină un brevet pentru noua tehnologie și speră să găsească companii interesate care să îi ajute să-și pună obiectivul în aplicare.

Dacă aceste lucruri prind contur, noul implant ar putea să devină un tratament real pentru pacienții cu glaucom, care nu ar trebui să se mai mulțumească cu soluțiile temporare.

Citește și:
Sursa: Engadget