12 oct. 2018 | 16:40

Implantul care se dizolvă în corp după ce te-ai vindecat

ACTUALITATE
Implantul care se dizolvă în corp după ce te-ai vindecat

Oamenii de știință au dezvoltat primul medicament electronic care se dizolvă în mod natural după aproximativ două săptămâni de la administrare.

Este vorba de un implant biodegradabil, fără fir, care accelerează regenerarea nervilor și îmbunătățește vindecarea celor deteriorați. Într-un studiu efectuat pe șobolani, dispozitivul a livrat impulsuri regulate de electricitate către nervii periferici deteriorați în urma unei intervenții chirurgicale. În aces mod, s-a accelerat regenerarea nervilor din picioarele șobolanilor, care a sporit revenirea forței și controlului muscular.

Dispozitivul fără fir are dimensiunile unei monede și grosimea unei foi de hârtie. Acesta funcționează timp de aproximativ două săptămâni înainte să se absoarbă natural în corp.

Oamenii de știință preconizează că astfel de tehnologii ar putea să completeze sau să înlocuiască tratamentele farmaceutice într-o bună zi. Acest tip de medicament electronic care se absoarbe în corp oferă terapie și tratament pentru o anumită perioadă de timp relevantă și doar pentru zona în care este necesar, reducând astfel efectele secundare sau riscurile asociate cu implanturile permanente convenționale.

„Aceste sisteme furnizează o funcție terapeutică într-un format programat și dozat care apoi dispare în mod natural în organism”, a declarat John A. Rogers, unul dintre autori studiului. 

Cu toate că cercetătorii nu au test încă dispozitivul pe oameni, constatările de până acum oferă o variantă promițătoare pentru pacienții cu leziuni nervoase. Pentru cazurile care necesită intervenții chirurgicale, practica standard prevedea administrarea unei stimulări electrice în timpul intervenției, pentru a ajuta la recuperare. Dar până acum, medicii nu aveau un mijloc prin care să asigure administrarea continuă a acelor impulsuri în timpul intervenției chirurgicale, dar și după aceasta.

În ultimii opt ani, Rogers și echipa sa au dezvoltat o colecție completă de materiale electronice, modele de dispozitive și tehnici de fabricare pentru dispozitivele biodegradabile care au potențialul de a fi utile pentru o gamă largă de afecțiuni.